CDA: ,,Tijd voor een burgerschapsoffensief''

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Ongeveer een derde van de bevolking heeft moeite heeft met het vinden van een richting en het maken van keuzes. Deze groep scoort ook laag op matiging en zelfbeheersing. Dit wordt zichtbaar in de toename van bijvoorbeeld schulden, overgewicht, pesten, schooluitval, alcoholmisbruik en probleemgedrag zoals een 'korter lontje'. Tijd voor een burgerschapsoffensief?'' Dat vraagt Geeske Telgen, raadslid van het CDA zich af.

Het CDA Ede heeft in haar verkiezingsprogramma gemeenschapszin uitdrukkelijk genoemd. Telgen: ,,Met dat uitgangspunt wil het CDA laten zien dat zij zich zal inzetten voor een samenleving met respect en bezieling. Het uitsluiten van mensen en jongeren moet tegengegaan worden. Jongeren leren via het gezin de waarden en normen van onze maatschappij kennen. Vanuit de veiligheid van het gezin leren zij om in hun sociale omgeving te functioneren. Die sociale omgeving is niet voor alle jongeren gelijk.''

Onlangs is er een onderzoek gepubliceerd van Motivaction. Dat onderzoek constateert dat er een groep - ongeveer een derde van de bevolking - moeite heeft met richting vinden en het maken van keuzes. Daardoor zijn ze onzeker over zichzelf. Deze groep scoort ook laag op matiging en zelfbeheersing. Motivaction noemt hen ‘buitenstaanders’ omdat zij zich nauwelijks verbonden voelen met het grotere geheel van de samenleving, maar alleen gericht zijn op hun directe naaste, lees: hun eigen gezin.

Vier op de tien

Een van de conclusies uit te rapport is dat vier op de tien ouders deel uit maakt van deze groep. Zij dragen dus deze waarden over op hun kinderen. De lage score op matiging en zelfbeheersing kan leiden tot maatschappelijke problemen bij kinderen en jongeren. Deze problemen worden zichtbaar in de toename van bijvoorbeeld schulden, overgewicht, pesten, schooluitval, alcoholmisbruik en probleemgedrag zoals een 'korter lontje'. Thema’s die ook het lokale preventieve jeugdbeleid raken.

Uit het onderzoek van Motivaction komt een vrij pessimistisch beeld naar voren: 4 op de 10 heeft een grote kans op problemen. ,,Als CDA willen we ons niet neerleggen bij dit pessimistische beeld, want een kind volgt niet altijd het voetspoor van zijn ouders. Maar ook kunnen we die ouders een steuntje in de rug geven. De opgave is om op lokaal niveau te zoeken naar alternatieven, die de kinderen en volwassenen weer perspectieven kunnen geven'', aldus Telgen.

Daarom pleitte de Tweede Kamer fractie van het CDA bij monde van Mirjam Sterk voor een burgerschapsoffensief. Opvoeden gaat niet alleen over individuele ontplooiing, maar ook om voorbereiding op een rol als burger in de samenleving. In de opvoedcursussen, maar ook bij de consultatiebureau- en schoolartsbezoeken kan er aandacht zijn voor hoe kinderen deze burgerschapswaarden meekrijgen. Via de opvoeding van het kind zal het bij-effect ook zijn dat de ouders worden ‘opgevoed’. De CDA-fractie wil dat de minister samen met de Jeugdgezondheidszorg deze mogelijkheden onderzoekt en met voorstellen komt.

Guusje Ter Horst

Het CDA staat daarin niet alleen. Ook minister Guusje Ter Horst constateerde in een interview met de Volkskrant dat Nederlanders veel verwachten van de overheid, maar dat de mensen het niet logisch vinden iets terug te doen voor de samenleving. Daarom komt er een ‘handvest verantwoordelijk burgerschap’.

Telgen: ,,Iedereen moet actief meedoen met de samenleving en niet ‘anoniem laf op het internet schelden’. Werd in het verleden over de thema’s ‘waarden en normen’ en ‘burgerschap’ nog lacherig gedaan, nu blijken het thema’s te zijn, die bespreekbaar zijn.''

Ze vervolgt: ,,Ook op lokaal gebied liggen er kansen om invulling te geven aan het begrip burgerschap: op bijvoorbeeld het gebied van het jeugdbeleid, de sport en in de uitvoering van de WMO. Zeer recent nog hebben we als fractie samen met GB een motie ingediend om via de sport een waarderingssubsidie te verstrekken aan sportverenigingen die kunnen aantonen, dat ze zelf aan de slag gaan met activiteiten in het kader van sportiviteit en respect. De motie is met een krappe meerderheid aangenomen maar de uitvoering hiervan schiet nog niet erg op. Een ander mooi voorbeeld is de maatschappelijke stage, die álle jongeren een mogelijkheid biedt om die betrokkenheid bij de samenleving vorm te geven.''

Het tij is volgens de politica aan het keren. ,,Met het handvest verantwoordelijk burgerschap op komst worden meer partijen zich bewust dat initiatieven in dat kader kansen bieden voor een betrokken en sterke samenleving.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie