‘Ederwiet’ nog niet van de grond

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

,,In Ede hebben we vier coffeeshops en daar zijn weinig problemen mee’’, reageert Henk Faas, woordvoerder namens de burgemeester. ,,Zo’n plantage is niet aan de orde en dat kun je ook niet zomaar doen. Cees van der Knaap zal de landelijke ontwikkelingen afwachten. Vooralsnog handhaven we hier een uitsterfbeleid van coffeeshops.’’

Helft inwoners ziet wel heil in legale plantage EDE - ‘Een gemeentelijke wietplantage moet de coffeeshops gaan bevoorraden’. Maar liefst 53 procent, goed voor 638 stemmers, staat achter deze stelling die www.edestad.nl poneerde voor een enquete. De meeste fractievoorzitters van de lokale politieke partijen vinden dit geen goed idee.

De PvdA in Ede vindt dat de aanvoer van wiet landelijk beter gereguleerd moet worden. ,,Maar ik twijfel of de gemeente een plantage op poten moet gaan zetten. Ik kan me voorstellen dat je dan een particulier daarvoor een erkenning geeft’’, reageert fractievoorzitter Jos van Kroonenburg.

De ChristenUnie (CU) is er geen voorstander van. ,,Het blijft een product dat de gezondheid schaadt en waar veel criminaliteit omheen hangt. Met een plantage zul je die problemen niet oplossen. Niet doen dus’’, zegt fractievoorzitter Jos van Heuveln.

Ook Lambert Kisteman (SGP) is het niet eens met de stelling. ,,Misschien dat er gelobbied is onder de voorstanders dat de score vóór zo’n plantage zo hoog uitpakt. Maar wiet is nog steeds ongezond en dat moet je niet aanmoedigen.’’

De fractie van GemeenteBelangen staat daarentegen wèl achter de stelling. ,,Los van het gedoogbeleid, is het vreemd dat je wiet aan de voorkant toelaat en aan de achterdeur niet controleert. We willen de wet handhaven, maar als het wat ingewikkelder wordt, dan zijn we niet thuis. Misschien kan de gemeente zo’n wietplantage bij de Permar (sociale werkvoorziening, redactie) laten runnen’’, vindt fractievoorzitter Koos van Boven.

u vervolg op pagina 51

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie