Commissie onderzoekt 'zaak Overzier' opnieuw

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) zal de zaak 'Pim Overzier' op een aantal punten opnieuw gaan onderzoeken. De top van het Openbaar Ministerie heeft een advies overgenomen. Er komt een reconstructie van de moord op de toen 37-jarige Apeldoorner. Advocaat Geert-Jan Knoops heeft hiervoor toestemming gekregen van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Zijn cliënt Henk H. werd wegens moord tot twintig jaar cel veroordeeld.

Bij die reconstructie gaat Knoops de strijd aan met een 15 kilo zwaardere en 20 centimeter langere man. In de bossen bij Dronten werd Overzier begin 2002 dood gevonden. Het gerechtshof in Arnhem gelooft dat Overzier in december 2001 door Bennekommer H. is vermoord. Forensisch onderzoek wijst op verstikking, maar heeft volgens Knoops nooit met zekerheid uitgewezen wat de doodsoorzaak is geweest. De hypothese is dat Overzier levend is begraven.

De Apeldoorner zou zijn vermoord omdat hij verliefd was op de ex-vriendin van H. Deze zou een kaartje van Overzier aan zijn ex hebben onderschept en hem vervolgens in de val hebben gelokt. In de auto van H. is een bloedspetter van Overzier gevonden.

Knoops bereidt een herzieningsverzoek in de zaak voor en wil aantonen dat de inmiddels 63-jarige tengere H. fysiek niet in staat was Overzier te overmeesteren. In januari kreeg Knoops ook al toestemming van het Openbaar Ministerie voor een reconstructie in de Drontense bossen. Die toonde volgens hoogleraar sportfysiologie Backx aan dat H. niet in staat was een lichaam als dat van Overzier van een auto naar een graf negentig meter verderop te dragen.

De advocaat bereidt nog meer onderzoekshandelingen voor ten behoeve van zijn herzieningsverzoek, maar zegt niet welke. Volgens hem waren er in de zaak veel meer scenario's mogelijk die het OM destijds had moeten onderzoeken.

H. werd in 2004 door het hof veroordeeld na een eis tot levenslange gevangenisstraf. De tweede reconstructie zal waarschijnlijk in december plaatsvinden op Sportcentrum Papendal in Arnhem.

De zaak-Overzier is bij de CEAS aangedragen door wetenschapsfilosoof Ton Derksen. Hij schrijft over de zaak in zijn boek 'Het OM in de fout'. Derksen schreef eerder een uiterst kritisch boek over de berechting van Lucia de B. Ook in die zaak is de CEAS in actie gekomen en heeft de Hoge Raad inmiddels herziening bevolen.

De straf van Henk H. zal vooralsnog niet worden onderbroken, althans niet op initiatief van het OM. De Bossche advocaat-generaal W. Korver, de Tilburgse hoogleraar strafrecht Th. de Roos en oud-korpschef van de politie IJsselland J. Wilzing zullen zich over de zaak-Overzier buigen. Zij zullen niet het hele opsporingsonderzoek evalueren, aldus een woordvoerder van het college van procureurs-generaal, maar zich in eerste instantie concentreren op een aantal specifieke vragen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie