‘De Muziekdeus’ op nummer 8

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

Voor de oorlog kocht de vader van Netty de hele hoek van de Iepweg in Lunteren. Ook de huizen om nummer acht heen zijn van de hand van Netty’s vader: ,,Ik heb daarom een hele speciale band met dit huis. Zo’n mooi huis als dit vind je nergens!”

LUNTEREN - Aan de Iepweg nummer acht wonen Netty en Charles Langeveld. Hun woning in Lunteren is een echt familiehuis, gebouwd door Netty’s vader. Netty is er geboren en getogen. Met Charles en haar zoon woonde zij een tijdje in het westen; Leidschendam. Maar toen ze de mogelijkheid kreeg om weer naar haar oude huisje terug te verhuizen, waren beiden Netty en Charles meteen enthousiast. Een hoop moest er wel verbouwd worden, want er was nog geen douche en verwarming, en het huis was slecht geïsoleerd. Netty’s neef verbouwde toen het huis, zodat het een familiehuis blééf.

door Mapke de Boer

Het huis heeft een speciale naam: ‘de Muziekdeus.’ Hiervan hangt een naambordje voorop het huis. De Muziekdeus was vroeger een muziekvereniging in Lunteren. Netty’s moeder begeleidde de bonte avond met de piano. Als dank daarvoor heeft zij dit bordje gekregen. Netty: ,,Mijn moeder heeft deze in oorlogstijd gekregen en het hangt dus al heel lang op het huis. We hebben het ook een paar keer over moeten schilderen om het op te knappen. De Muziekdeus is echt een herkenningspunt in Lunteren. Alle Oud-Lunterse mensen weten wat het is.” Charles heeft altijd in het westen van het land gewoond, en moest daarom wel even wennen toen hij naar Lunteren kwam. Toch kon hij er al snel zijn draai vinden. ,,Ik zou nu niet meer in Den Haag of omgeving willen wonen. We hebben daar toch wel geregeld te maken gehad met inbraak en vernielingen. Hier hebben we nooit overlast”, zegt Charles. Alleen heeft het tweetal af en toe last van de dieren in de tuin, die pikken van alle groenten en fruit die zij in hun tuin verbouwen.

Hun zoon echter zag het minder zitten in Lunteren. Hij vertrok al snel weer terug naar Den Haag om er op kamers te gaan. ,,Hij had daar zijn vrienden en is niet zo’n natuurliefhebber, maar een echt stadsmens”, licht Charles toe. Het stel komt nog regelmatig in Den Haag, want ook Charles moeder woont daar nog.

Netty: ,,Als je ouder wordt, willen mensen vaak weer terug naar hun ‘roots’, naar je geboortegrond.” Toch wonen er niet heel veel mensen meer van vroeger in Lunteren, die Netty kent van haar schoolperiode. Deze mensen ziet zij wel weer tijdens de Oud Lunterse Dag. ,,Dat is een soort van reünie. Dan zie ik weer mensen van de basisschool en zo”, vertelt zij. De besloten gemeenschap in Lunteren zorgt voor een veilig gevoel, vindt Netty. ,,Je weet ook wat je aan de mensen hebt. Dat is erg fijn.” Dat het in Lunteren altijd erg rustig is, vindt Netty alleen maar fijn: ,,Het kan mij niet rustig genoeg zijn!”, lacht ze.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie