Marian ter Haar maakt kans vrouwen te vertegenwoordigen bij Verenigde Naties

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Marian ter Haar, werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) in Bennekom, is voorgedragen aan de minister van Buitenlandse Zaken voor benoeming tot vrouwenvertegenwoordiger voor 2009.

Sinds het ontstaan van de Verenigde Naties maakt ieder jaar een vrouwenvertegenwoordiger deel uit van de Nederlandse Koninkrijksdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De vrouwenvertegenwoordiger wordt van oudsher geselecteerd en begeleid door de Nederlandse Vrouwen Raad. De Utrechtse Marian ter Haar is nu voorgedragen en spreekt in oktober 2009 namens de Nederlandse vrouwen de Derde Commissie van de Algemene Vergadering toe.

Ter Haar (52) is werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) als lid van het managementteam. Zij is vanaf 1978 actief in het welzijnswerk en werkte onder meer voor het NIVON, Landelijk Steunpunt Jeugd en Jongerenwerk, en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn. Marian studeerde Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht met als specialisatie Planning, Organisatie en Beleid. Ze doet promotieonderzoek aan de UvA over de effectiviteit van de implementatiestrategie van het NISB.

De interesses van Marian ter Haar liggen op het snijvlak van methodiek en beleid. ,,Hoe mooi de beleidsplannen ook zijn, het succes moet in het alledaagse contact met de mensen in de wijken geboekt worden. Een verbetering is alleen te realiseren in nauwe samenspraak met en door de mensen waar het om gaat.''

De rol die professionals op lokaal niveau kunnen spelen in sociaal beleid heeft haar bijzondere aandacht en vormde een inspiratiebron in haar werk als docent op de sociale faculteit van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en als manager buurtopbouw in Overvecht. Daarover heeft ze diverse publicaties geschreven, waaronder het boek ‘Professionals in de beleidsarena’.

In de voorbereiding voor haar ‘statement’ voor de Algemene Vergadering volgend jaar oktober, wil Marian ter Haar met veel groepen van vrouwen in Nederland in contact komen. Hoewel de onderwerpkeuze voor het statement in samenspraak met de Nederlandse vrouwen tot stand komt, staat gezondheid in brede zin hoog op haar agenda. Ze gaat zich het komende jaar sterk maken voor de inzet van sport en bewegen in ‘empowerment’ van meiden en vrouwen.

,,Vrouwen en meisjes worden sterker door sport en bewegen'', aldus Marian. ,,Het helpt hen zelfvertrouwen, kracht en leiderschap te ontwikkelen. Door samen te bewegen of te sporten, ontwikkelen zij een netwerk waar ze behalve veel plezier ook steun vinden. Het helpt hen kwaliteiten te ontwikkelen die de emancipatie van vrouwen in hun gemeenschap ten goede komen.''

Hester Maij, de vrouwenvertegenwoordiger van 2008, sprak op 13 oktober de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Zij sprak daar de zorg uit van de Nederlandse vrouwen over de stijgende voedselprijzen en voedseltekorten en de risico’s daarvan voor de positie van de vrouw.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie