Bospoort voelt zich vergeten

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

Over de ontwikkeling van de Bospoort is in de afgelopen jaren al het nodige gezegd. De gemeente Ede wilde dat gebied ontwikkelen tot een aantrekkelijke kunst- en cultuurroute als aanvulling op het winkelcentrum. Plannen die nog altijd in werkelijkheid niet zijn gerealiseerd. Een ambtelijke werkgroep heeft onlangs weer een bespreking gehad met de Klankbordgroep Bospoort, stelt Ronden van het winkeltje Lammert van de Bospoort. ,,Daarin zijn de vorderingen besproken van de plannen voor de voormalige locatie van de Paasbergschool en het aangrenzende Aral-terrein.”

Geen geld gemeente en weinig inzet EDE - Bewoners en ondernemers in het Bospoortgebied doen een dringend beroep op de Edese gemeenteraad om geld beschikbaar te stellen voor investering in deze buurt en daarmee laat zien dat de raad menens met de ontwikkeling van de Bospoort. ,,Daarmee hopen wij het brede draagvlak voor de verbetering van de buurt overeind te houden”, zegt Pierre Ronden namens hen.

Ook kreeg de Klankbordgroep te horen op welke manier het oude pand van de Boni wordt vernieuwd. ,,Wij verwachten dat deze plannen positief zullen uitwerken. Maar het zo nog wel even duren voordat de eerste steen wordt gelegd,” vreest Ronden. Intussen gebeurt er volgens hem van alles in de Bospoort. ,,Enkele ondernemers investeren in nieuwbouw en in de verbouw van winkelpanden. Er vestigen zich ook nieuwe ondernemers. Aan ondernemerszin ontbreekt het niet.”

Iets anders is er wel mis. De bewoners en ondernemers in het Bospoortgebied constateren aldus Pierre Ronden dat er van een samenspel met de gemeente om het gebied op te waarderen nog weinig valt te bespeuren. ,,Behalve de ambtelijke inzet voor de planontwikkeling presteert de gemeente nog zeer weinig. De buurt ligt er voor de rest vrij troosteloos bij. Nog steeds geen verbetering van het parkeerbeleid, noch van het verkeersbeleid van de Telefoonweg.”

Evenmin wordt er iets gedaan aan de verfraaiing van het gebied door verharding, groen, bankjes en straatverlichting. ,,Op geen enkele wijze neemt de gemeente het initiatief voor de opwaardering.” Gevreesd wordt dat nieuwe ondernemende mensen het uit hun hoofd zullen laten om in dat gebied risico te nemen. Met de kans dat het er een ratjetoe wordt.

De gemeenteraad heeft voor de bospoort een beeldkwaliteitplan opgesteld. ,,Wij vrezen dat het plan ergens in een la ligt. Binnenkort wordt er een nieuw bestemmingsplan voor andere de bospoort opgesteld. Wij zijn heel nieuwsgierig naar dat plan. En hoe de gemeente daar regie in wil voeren”, stelt Pierre Ronden.

In de Bospoort hoopte men dat de gemeente financiële middelen zou reserveren om deze buurt in de loop der jaren een fraaie uitstraling te geven. ,,Die hoop was tevergeefs. Het laatste beetje is de bodem ingeslagen nu hebben moeten vernemen dat extra middelen in de programmabegroting voor 2009-2011 aan diverse knelpunten worden besteed. Niet aan de ontwikkeling van de Bospoort. Wij betreuren dit, te meer omdat raadsbreed steun is voor de Bospoortplannen. Welke zin hebben prioriteiten als je er niets aan wilt besteden,” vraagt Ronden zich af.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie