‘Zien wij elkaar in 2009 nog?’

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

Het was spitsuur tijdens oud en nieuw in het Edese ziekenhuis. Paul Zuure had toen dienst en er was voor hem genoeg werk aan de winkel. ,,Ik werd om vijf voor half twaalf gebeld en was om zes uur weer thuis.” Door met de campagne te starten hopen de oogartsen, van wie Wouter de Waal dan in die nacht dienst heeft, minder klandizie te krijgen. Na Sinterklaasdag komt er in ziekenhuis Gelderse Vallei een stand te staan waar vuurwerkbrillen tegen een bedrag van vijf euro per stuk zullen worden verkocht.

Aandacht Edese oogartsen voor gevaar vuurwerk EDE - De vier oogartsen in ziekenhuis Gelderse Vallei, René Koster, Raan Ramrattan, Wouter de Waal en Paul Zuure, zijn een campagne gestart om het aantal vuurwerkletsels en de schade aan ogen, die dat met zich meebrengt, terug te dringen. ,,Het motto van de campagne is ‘zien we elkaar in 2009 nog’. En plaatselijk proberen we dit naar buiten toe uit te dragen,” vertelt Wouter de Waal.

door Jan de Boer

Daarvoor zijn intussen 1.000 brillen aangeschaft. Als de actie een succes wordt en de brillen uitverkocht zullen zijn? Dan is dat geen enkel probleem en worden er alsnog nieuwe brillen aangeschaft. Ook komen er allemaal posters te hangen, waarin aandacht wordt geschonken aan het gevaar van vuurwerk voor de ogen.

,,Bij een meisje van twaalf jaar heb ik vorig jaar het oog er uit moeten halen,” vertelt Paul Zuure. ,,Een ander meisje van een jaar zestien stond tussen haar vader en moeder in. Zij liep zwaar oogletsel op. Ook is nog een aantal mensen geopereerd. Vijf jonge mensen met een blijvende oogschade. Het was meer dan in andere jaren. Het leek wel een ‘war zone’. Een verklaring voor die drukte heb ik niet. Bijvoorbeeld in Utrecht was het een stuk rustiger. Het was hier in Ede echt heel erg.”

Jonge mensen, die door het vuurwerk aan staar moeten worden geopereerd, hoort niet, zo vinden de oogartsen. Ook niet mensen met netvliesschade, die nog maar twintig, dertig procent kunnen zien. Opvallend wel dat alle jongelui, die door de oogarts geholpen moesten worden, zelf geen vuurwerk afstaken. ,,Het waren allemaal mensen, die stonden te kijken. Een jongen was met een carbidbus bezig. Dat was wel eigen schuld. Hij had er een automatische ontsteking in gemaakt, die niet afging. Toen hij aan voorkant ging kijken, ging de bus alsnog af.”

Onschuldige mensen die niets afsteken zijn dus de pineut. Mensen die wel vuurwerk afsteken, kijken waar het projectiel naar toegaat. ,,Iedereen die naar vuurwerk gaat kijken, moet zo’n vuurwerkbril opzetten,” adviseren De Waal en Zuure. In de vuurwerkbranche kunnen de vuurwerkbrillen ook wel verkocht. ,,Daar worden ze zelden verkocht. Ze liggen ook wel op de balie, maar iedereen komt daar voor het vuurwerk.”

De actie om oogletsel te voorkomen wordt voor het eerst in ziekenhuis Gelderse Vallei gehouden. De oogartsen hopen op een succes.

,,Het veiligst is om binnen te blijven en van daaruit naar het vuurwerk te kijken. Of naar de televisie te kijken. Het is nergens mooier dan op de televisie, “ vindt Wouter de Waal.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie