Renovatie en vergroting aula op kerkhof Lunteren

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - De overkapping aan de noordkant van de aula op de begraafplaats in Lunteren wordt in het voorjaar van 2009 verbouwd tot een moderne ruimte met toiletten en een kantoor voor de beheerder. Ook aan de zuidkant komt meer ruimte voor de plaats van de kist en het aantal zitplaatsen wordt uitgebreid van zeventig naar honderd.

Dit bleek woensdagavond tijdens de dorpsraadvergadering in het Westhoffhuis, waar ambtenaar Henk-Jan Baakman de renovatie- en nieuwbouwplannen uit de doeken deed. De gemeenteraad stelt 250.000 euro beschikbaar, vooral voor de aula in Lunteren en een klein deel voor toiletunits in de aula's op de kerkhoven in Otterlo en Ederveen.

'Sober en somber, overeenkomstig de gevoelens van die tijd in Lunteren', zo schetste Baakman de insteek van de bouw van de aula, destijds in het jaar 1969. De bouwkosten waren 70.000 gulden. ,,De gehele modernisering is nu vooral gericht op het verbeteren van de mogelijkheid om te condoleren ná de begrafenis. Het is geen concurrentie met de kerkdiensten die er vaak vóór worden gehouden'', aldus Baakman.

De renovatie omvat in grote lijnen: een ruimere plek voor de kist, mondernisering van de toiletten (inclusief een voor invaliden), andere kleuren van het interieur, betere verlichting in de centrale ruimte, een nieuwe vloer, ventilatie/verwarming, een betere geluidsinstallatie, dragers voor de kist en een extra deur aan de westzijde.

Naast de nieuwe toiletruimtes blijft een doorgang bestaan van twee meter breed. Wachtende personen kunnen vooraf aan de begrafenis (eventueel bij slecht weer) in de aula wachten en dan in de gang bij de overledene en de stoet achteraan sluiten richting begraafplaats. ,,Ja, er is een gesprek geweest met begrafenisondernemers en relaties. We kregen de indruk dat dit plan positief is ontvangen.''

Kerkgebouw

De aula werd de afgelopen jaren marginaal gebruikt. De meeste inwoners gingen bij een begrafenis vooraf en erna naar een kerkgebouw. ,,Dit komt omdat 'Lunteren' een sterke traditie heeft om dit vanuit de kerk te doen. Maar we denken dat de aula nu meer gebruikt zal worden. Mensen die ervan gebruik willen maken, hoeven niks extra's te betalen. Het is inclusief het begrafenistarief van de gemeente.''

De informatievoorziening over het kerkhof zal eveneens verbeterd worden. Er wordt nog overwogen hoe dit vorm krijgt, zodat bezoekers de weg gewezen wordt, in welk vak een overleden dierbare is begraven.

In de eerste helft van 2009 begint de verbouwing en ,,we hopen op een korte periode''. Tegen de zomer moet de aula aan de Kerkhoflaan gereed zijn. ,,Tijdens de renovatie is er geen alternatieve plek. Wel wordt de bouw tijdens begrafenissen natuurlijk even stilgelegd'', lichtte Baakman toe.

,,Dit wordt een aanmerkelijke verbetering, want het is nu echt echt rampzalig wat er staat'', reageerde een Lunteraan uit het publiek. Aan de buitenkant van het gebouw komt ook een defibrilator, een apparaat waarmee iemand gereanimeerd kan worden bij hartproblemen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie