Frank Groothof speelt Van Gogh opera Kröller-Müller Museum

9 december 2008 om 00:00 Nieuws

OTTERLO - Frank Groothof (bekend van Sesamstraat en de Broertjes) speelt zaterdag 27 december van 14.30 tot 15.45 uur zijn opera Vincent van Gogh in het auditorium van het Kröller-Müller museum. Frank Groothof signeert na de voorstelling het gelijknamige boek, dat verkrijgbaar is in de museumshop.

In opdracht van het Van Gogh Museum schreef Frank Groothof in 1999 een boek voor de jeugd over het leven en werk van Vincent van Gogh, gebaseerd op de brieven van Vincent aan zijn broer. Dit heeft Frank geïnspireerd tot deze voorstelling waarin we het leven van Vincent kunnen volgen vanaf het moment dat zijn ouders hem naar een kostschool sturen tot aan zijn tragische dood in Auvers.

Afwisselend kruipt Groothof in de rol van Vincent en Theo: de ene keer als Theo die zijn broer probeert te helpen in zijn ontwikkeling als schilder, dan weer in de rol van de gepassioneerde, wereldvreemde Vincent. Tijdens de scènes wordt muziek gespeeld van componisten die tijdgenoten waren van Van Gogh, maar ook muziek van Beethoven en Wagner, waartoe Vincent zich als bezeten kunstenaar wellicht het meest toe aangetrokken voelde.

De schilderijen van Van Gogh zijn een onmisbaar onderdeel van de voorstelling. Door de schilderijen te zien begrijp je opeens de kunstenaar. Daarom zullen, synchroon met de vertelling door middel van grote videoprojecties, beelden het verhaal illustreren en uitvergroten. Zo is op een aansprekende, speelse en veelvormige wijze te zien zijn hoe de schilderijen zijn ontstaan, en zal er ingezoomd worden op details.

In een tijd, waarin alles gebaseerd is op materialisme en de noodzaak om succesvol te zijn, wil Frank Groothof jonge mensen het verhaal vertellen van een man die in totale eenzaamheid, zonder enige waardering van wie dan ook, de ene tegenslag na de andere incasserend, zijn passie blijft volgen. Elke dag om vijf uur opstaan om te schilderen, in weer en wind, in ontbering en armoede, hunkerend naar liefde en erkenning.

De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Plaatsen zijn te reserveren à 5 euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar krijgen gratis toegang. Hierbij is de toegang voor het NP De Hoge Veluwe en het museum niet inbegrepen.

Reserveren is voor de voorstelling verplicht. Stuur vóór 22 december een mail met daarin naam, adresgegevens en aantal volwassenen en kinderen tot en met 12 jaar o.v.v. Vincent van Gogh, een leven in schilderijen naar: reserveringen@kmm.nl. Het aantal plaatsen is beperkt, vol is vol. Mensen ontvangen per mail een bevestiging van de reservering.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie