Hoge Veluwe schenkt bomen aan Burgers' Zoo voor tijgers (+ video)

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

OTTERLO - De tijgers van Burgers’ Zoo in Arnhem klauteren en klimmen binnenkort in bomen van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Volgende week woensdag wordt een aantal bomen van De Hoge Veluwe naar Arnhem vervoerd. Vrijdag werd de grootste van de bomen, een inlandse eik, met behulp van een kraan omgezaagd.

Burgers’ Zoo zocht contact met het nationale park voor het inrichten van het nieuwe tijgerverblijf. ,,Dichtbij, perfecte kwaliteit en dus veruit het best voor onze tijgers", aldus de bioloog Tom de Jongh die samen met Martin Koops van het park de bomen heeft uitgezocht.

Koops vertelt dat er binnen de selectie van de systematische boomcontrole is gezocht naar geschikte bomen voor de tijgers. ,,De bomen moeten straks wel het gewicht van de tijgers kunnen dragen." De uitgezochte bomen hebben een doorsnee van minimaal 45 centimeter (de dikste boom heeft een doorsnee van 90 centimeter) en zijn circa 20 meter hoog.

Inlandse eik

Een boom zagen en transporteren lijkt simpel, maar niets is minder waar. Er komt veel werk bij het zagen en transporteren kijken. Na de jaarlijkse boomcontrole heeft het park, samen met Burgers’ Zoo, enkele stevige eikenbomen uitgezocht. Het uitkiezen van de bomen moest zorgvuldig gebeuren, aangezien de bomen het gewicht van de tijgers moeten dragen. Om beschadiging van de zijtakken tijdens het vallen van de boom te voorkomen, werd de dikste inlandse eik vrijdag (diameter 90 centimeter) omgezaagd met behulp van een hijskraan. De zijtakken werden eerst tot op 4 meter van de stam afgezaagd, daarna werd de boom omgezaagd en neergelegd.

Voordat het bijzondere transport plaatsvond, werd de boom op een dieplader gelegd, waarna de overige zijtakken werden ingekort. Het verwijderen van deze zijtakken gebeurde om de doorgang door hekken tijdens het transporteren te vergemakkelijken. Grondwerken Bouwman jr Oosterbeek bv transporteert de bomen naar Burgers’ Zoo. Wanneer de bomen in Arnhem aangekomen zijn worden ze niet die zelfde dag in het tijgerverblijf geplaatst.

foto's:

* 'Alpinisme' in de grote inlandse eik.

* Scenes van het snoeien van de eik, voordat deze op transport gaat.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie