De Cirkel verpletterd

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Er zijn zo van die competitie avonden waarop alles tegenzit. Dat overkwam schaakvereniging De Cirkel in de derde speelronde tegen Zutphen. Een avond waarop een 7-1 nederlaag werd geleden.

Na de eerste twee speelronden (winst tegen Bennekom 2 en een gelijkspel tegen De Schaakmaat 2,) werd enige hoop gekoesterd een rol van betekenis mee te gaan spelen in de strijd om promotie. Die hoop kan de prullenbak in. Geen moment hebben de Edese schakers zicht gehad op een winstgevend resultaat. Hoewel Albert Bootsman, Harold Boom, Ben Zee en Jef van Swieten aanvankelijk wat beter stonden, ontbrak het vermogen om door te bijten naar een winnende stelling.

Hans van de Weteringh was de eerste die het loodje legde. Peter van de Wijngaart kon niet anders dan in remise berusten. Daarna ging Harold Boom onderuit, mede door zijn nijpende tijdnood. Het leek er geruime tijd op dat hij langs de half open h-lijn de zwarte koning zou kunnen belagen, maar het zwarte paard op f8 een te sterke verdediger te zijn. Ook Bootsman legde zijn koning om.

De Cirkel toppers Tom Pronk en Carel de Vries moesten lijdzaam toezien dat hun tegenstanders ze tot 'tobbers' veroordeelden. Ondanks aardig tegenspel beten zij in het stof. Na een remise van Ben Zee, moest ook Jef van Swieten in een nederlaag berusten. In het middenspel had Van Swieten zijn tegenstander behoorlijk in de tang. Hij werd echter het slachtoffer van een soort paard van 'Troje', dat als gedrogeerd dood en verderf zaaide in zijn stelling. Dat was zelfs Van Swieten te machtig.

Goed was wel de uitslag van de Cirkel reserves. Zij versloegen het sterke Rhenen 1 met 4-2. Cruciaal was de winst van jongeling Thomas Slijper. Hij trof in Geurt van Veenendaal een geroutineerde tegenstander. Thomas, in een Boedapester Gambiet, hield het hoofd koel. In lichte tijdnood vond hij plotsklaps de winnende zetten. Hij nam zijn tegenstander in de tang die zijn stelling in een ruïne zag veranderen. Winst was er voor Martijn Bakker en Ben Verduyn, terwijl Anne Postma en Rob Heynis remise uit het vuur sleepten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie