,,Kredietcrisis is een uitdaging’’

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

De kredietcrisis zien Van der Klok en Berlo als een uitdaging. Stef van der Klok is geen onbekende in Ede. Tot voor kort werkte hij bij Rabobank Vallei en Rijn. Hij heeft een bedrijfskundige achtergrond. Afgelopen jaren heeft hij vele starters en bedrijfsovernames begeleid en vanuit de bank gefinancierd. Jules van Berlo is afkomstig van Wageningen Universiteit & Researchcentrum. Van Berlo hield hij zich de laatste jaren vooral bezig met financiën en vastgoed.

Stef van der Klok en Jules Berlo partners EDE - Stef van der Klok en Jules Berlo zijn op 1 november 2008 toegetreden als partner van organisatieadviesbureau Claassen, Moolenbeek & Partners (CM&P). Het bureau bestaat al ruim 25 jaar en heeft een landelijk netwerk van kantoren. En adviseert het MKB en non-profit instellingen bij ondernemersplanning, financieringsplannen, bedrijfsovernames en interim management.

CM&P is onafhankelijk en werkt vaak samen met een accountant of bankier. Accountants verklaren vaak de financiële historie. ,,Ons bureau helpt met/bij strategievraagstukken”, vertelt Stef van der Klok. ,, Ervaring leert dat pas in een laat stadium aan een passende financiering wordt gedacht. Het idee is ontwikkeld en doorgaans is al tot koop van iets of uitvoering van plannen besloten. Wanneer de financiering niet mogelijk blijkt, gaat kostbare tijd verloren.”

De verwachting is dat de komende tijd, mede door de kredietcrisis, de banken anders gaan financieren. ,,Dit kan zich vertalen in hogere tarieven of aanvullende voorwaarden als een professioneel plan ontbreekt. Ons advies is ‘zorg voor ondernemersplanning’. Dit geldt niet alleen voor starters of snelle groeiers. Vooral ook voor gevestigde bedrijven. Neem een herfinanciering tijdig op. Wacht niet, omdat je denkt dat je later betere voorwaarden krijgt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie