‘Veluwse Vogelroutes’ is uit

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

Op vijf Veluwse locaties (Staverden, Kootwijk, Ede, Vaassen en Rozendaal) zijn elf wandel- en fietsroutes uitgezet, variërend in afstand van drie tot veertien kilometer. De routes zijn zo gekozen dat het startpunt ook het eindpunt is. Ook zijn de routes prima te combineren tot langere tochten. George Knottnerus schreef de tekst en zette samen met zijn vrouw Marijke Barlage de routes uit. Fotograaf Peter van der Wijst maakte bijna alle vogelfoto’s. ,,Ons ging het eigenlijk om de gewone huis, tuin en keuken vogels.”

Boek met elf mooie wandel- en fietsroutes EDE - George Knottnerus schreef het boek Veluwse Vogelroutes. ,,Het is een combinatie van een wandel- en vogelboek. Het idee was een combinatie te maken voor mensen, die van wandelen en van de Veluwe houden en niet het verschil weten tussen een koolmees en een pimpelmees. Het boek behandelt kenmerkende routes als bos, zandverstuiving, heide, landgoednatuur en weiland op de Veluwe”, aldus de auteur.

door Jan de Boer

,,Hoe zit het met huismus, merel en koolmees. En iets uitleggen over vogelzang, omdat je merkt dat in veel boeken eigenlijk de lat te hoog wordt gelegd. Het gaat ons om de gewone vogelsoorten, die je langs een gewone wandelroute kunt zien. De aanleiding om het boek te schrijven was de Veluwe, het rijke gebied. En omdat je veel mensen tegenkomt, die zeggen ‘ik vind vogels leuk, maar ik snap het niet, ik kan niet het verschil horen tussen verschillende mezen’.”

Er zijn volgens de Edese auteur zoveel mensen, die van vogels houden. ,, Maar veel te snel zeggen ‘het is mij veel te ingewikkeld’. Veel mensen willen vogels wel zien, maar ze zien het niet en horen alleen een brij van geluid. Je kunt het hen leren via ezelsbruggetjes. Je hebt tachtig geluiden in het bos. Bijvoorbeeld een tjiftjaf roept zijn eigen naam. Of een kievit, grutto of een vink.”

De wandelroutes kun je in het boek volgen. ,,Maar ook zonder het boek kun je met kenmerken, paaltjes, de route lopen. Zodat je zonder boek niet verdwaalt. Ik geef geen garantie, dat wie de route volgt ook de in het boek beschreven vogels tegenkomt. Wel heb ik de route drie, vier keer samen met Marijke gelopen. Alle vogels, die we in het boek beschrijven, zitten er met name in het zomerseizoen. Vogels als de koperwiek en de kramsvogel, die er pas vanaf oktober zijn, hebben we niet in het boek meegenomen.”

De meeste vogels in het boek ‘Veluwse vogelroutes’ zijn in het gebied gefotografeerd. De routes zijn vernoemd naar een kenmerkende vogelsoort in dat gebied. Van half april tot 1 oktober was Knottnerus actief met het boek, dat elf euro kost. ,,Ik ben een Pietje precies en wilde weten of de trefkans van de vogels ook groot is. Je hebt zoveel boeken, die alle vierhonderd vogels in Nederland beschrijven. In principe gaat het om honderd, honderdvijftig vogels.”

Een bijzondere in zijn boek beschreven vogel is volgens George Knottnerus het paapje. ,,Die vogel zit regelmatig, met name in de maanden september tot en met november, in het heidegebied bij Rozendaal. En een bijzondere vogel bijvoorbeeld in Ede? Dat is de dodaars, die je bij de Kreelse Plas kunt vinden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie