Voedselbank Ede verhoogt normbedrag inkomenstoets

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - De Voedselbank Ede heeft het bedrag voor de inkomenstoets flink verhoogd. Dit betekent dat meer mensen een beroep kunnen doen op hulp van de Voedselbank. In Ede staan nu ruim veertig inwoners geregistreerd die hier gebruik van maken.

In de twee en een half jaar dat de Voedselbank Ede actief is, werd nog steeds het zelfde bedrag gehanteerd, terwijl de kosten van levensonderhoud in die periode fors zijn toegenomen. Voor het ontvangen van hulp van de Voedselbank gelden nu de volgende inkomenscriteria: voor één volwassene 175 euro per maand, voor tweede en volgende volwassene 60 euro per maand, voor elk kind tot en met 12 jaar en ouder 25 euro per maand, voor elk kind van 13 jaar of ouder 50 euro per maand. Met deze bedragen wordt bedoeld het inkomen, dat overblijft voor voeding en kleding, na aftrek van vaste lasten zoals huishuur, belastingen, energie en ziektekostenverzekering.

De stichting Voedselbank Steunpunt Ede is een organisatie waarin mensen op vrijwillige basis hun medemensen willen helpen, die het sociaal, financieel en/of maatschappelijk moeilijk hebben. De vrijwilligers van de Voedselbank zijn vrijwel elke dag op pad om levensmiddelen op te halen bij diverse bedrijven in Ede, zoals supermarkten, bakkers, groentewinkels en groothandels, terwijl ook wekelijks aanvoer plaatsvindt vanuit de landelijke Federatie Voedselbanken Nederland (FVN).

Ook komt er veel sponsoring binnen in de vorm van geldelijke steun van mensen en organisaties zoals kerken. Hiermee kunnen de voedselpakketten regelmatig worden aangevuld met koffie, wasmiddelen en toiletartikelen. Elke week worden deze levensmiddelen verwerkt tot voedselpakketten voor de cliënten van de Voedselbank.

Tussenpersoon

Regelmatig wordt bij een supermarkt in Ede een voedselactie gehouden, waarbij het winkelend publiek gevraagd wordt een “blik, pak of pot”’ extra te kopen en in de kratten van de Voedselbank te deponeren. Deze acties leveren steeds weer verrassend veel levensmiddelen op.

Gegadigden voor een voedselpakket kunnen worden aangemeld vanuit de zorgorganisaties, sociale dienst en diaconieën. Men kan zich ook zelf aanmelden. Het aanmelden gebeurt bij de Maatschappelijke Dienstverlening Ede. Cliënten krijgen altijd een gesprek en hulp van het Maatschappelijk werk, om uiteindelijk vooral hun financiën weer op orde te hebben.

Als mensen al een eigen hulpverlener hebben, kunnen zij via die tussenpersoon contact zoeken met de MDE. De periode dat men een pakket ontvangt ligt tussen de drie tot zes maanden, soms iets langer. Als cliënten ziek zijn, kan het voedselpakket thuis worden bezorgd.

Vrijdag 5 december was Peter present, medewerker van de Speel-o-theek aan de Molenstraat. Hij bood bezoekers van de Voedselbank actief een gratis jaarabonnement aan.

,,In Ede wordt er alles aan gedaan om mensen in een periode waarin het moeilijk is om rond te komen, bij te staan en ook daadwerkelijk in de vorm van een voedselpakket te ondersteunen'', aldus een medewerker. Meer informatie vindt u op www.voedselbank-ede.nl .

Foto's:

* Coördinator Marjan Wolfswinkel, Hettie van Zalinge, Jan van Wikselaar, Henk Demmer, bezorger John Mennings, gastvrouw José van Vliet en Corrie Uithof (voor de uitgifte).

* Voedselpakketten, op 5 december met speculaas van bakkerij Klok in het kader van Sint Nicolaas en een tas van een Linda de Mol-actie.

* Coördinator Marjan Wolfswinkel toont een sinterklaasboekje als surprisedoosje voor marsepein en chocolade. "Gekregen van een grote sponsor."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie