Onthulling symbool tegen geweld op Museumplein

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - De Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld (LSTZG) voert zaterdagavond 13 december op het Museumplein in Ede actie tegen agressie en zinloos geweld. In de aanloop onthulde burgemeester Cees van der Knaap maandagmiddag twee van de acht stoeptegels bij de ingang van het Museumplein. Op deze tegels staat een lieveheersbeestje, het logo van de LSTGZ. De stoeptegels symboliseren de aandacht die de gemeente, horeca en politie hebben voor een veilig uitgaansgebied in de binnenstad van Ede.

DJ’s draaien zaterdag muziek tegen geweld, horecapersoneel draagt speciale T-shirts en een LSTGZ-promotieteam deelt in de horeca en op het Museumplein folders uit en geeft informatie over het voorkomen van conflicten bij het uitgaan. Dit team zet jongeren op de foto, die later is te downloaden van de website www.zinloosgeweld.nl/DJ . Deelnemende horecagelegenheden zijn Café de Pineut, Eetcafé de Lantaarn, Café Substitute, Café Premier, Café Railroad, Brasserie De Plantage en ’t Café 5.

Jongeren bewust maken van hun eigen bijdrage aan een gezellige en veilige stapavond is het belangrijkste doel van Draaien Tegen Geweld. ,,Gemeenten, politie, horeca én uitgaanspubliek hebben elkaar nodig om een veilige, rustige en gezellige sfeer te creëren in het Edese uitgaansgebied'', zegt Van der Knaap. ,,Eén ding staat buiten discussie: Er zijn geen excuses om agressie en geweld te gebruiken.''

Veiligheid staat hoog op de prioriteitenlijst van de gemeente Ede. Draaien Tegen Geweld vraagt op een toegankelijke manier aandacht voor veiligheid in uitgaansgebieden, maakt het bespreekbaar en moedigt uitgaanspubliek aan tot positieve voornemens. Gemeente, politie en horeca werken samen aan een veilig uitgaansplein. De campagne van de LSTZG bevordert deze samenwerking en betrekt het publiek daarbij. Zo ontstaat een eenduidige aanpak van het probleem.

De LSTZG helpt en stimuleert mensen om zelf oplossingen aan te dragen om geweld tegen te gaan en de eigen leefomgeving te verbeteren. Op deze manier vergroot de LSTZG de bewustwording omtrent pesten, agressie en geweld en dat is het beginpunt voor gedragsverandering. Via billboards, op scholen, in kranten, via stoeptegels, tv- en radiocommercials en landelijke projecten vraagt het lieveheersbeestje aandacht voor dit thema. Draaien Tegen Geweld is een voorbeeld van zo’n project.

foto:

Van rechts naar links: Paul Platschorre (horecaeigenaar). Henk Righolt (voorzitter Horeca Belangenvereniging Museumplein), burgemeester Cees van der Knaap. Zij 'onthulden' maandag de tegels met lieveheersbeestjes, het symbool tegen geweld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie