Het Koetshuis ‘verkoopt’ ook entertainment

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - ,,Je verkoopt er ook een stukje entertainment bij.” Woorden van Wicher Löhr, die samen met zijn vrouw Saskia aan de Panoramaweg 23a restaurant Het Koetshuis, het enige restaurant in de gemeente Ede met een Michelinster, runt. ,,Mensen komen ‘s avonds om zeven uur, zien openhaard snippers, nemen een lekkere champagne, geven zich de tijd lekker te gaan eten. Vaak spreken mensen af met vrienden, die zij lang niet gezien hebben.”

door Jan de Boer

In Het Koetshuis krijgen de mensen een avondvullend programma voorgeschoteld. Wicher en Saskia Löhr werken alleen met goede producten en leveren alleen maar kwaliteit. Veel beroemdheden weten ook de weg naar het Bennekomse etablissement te vinden. Op culinair gebied is Nederland behoorlijk veranderd, weet ook Löhr. ,,Tegenwoordig zijn er in Nederland zo’n zestig één sterren restaurants, twaalf twee sterren en twee drie sterren restaurants. Toen ik begon had je nog maar tien één sterren restaurants."

Een paar weken geleden was er ook bij Wicher Löhr een gezonde spanning of hij zijn ster, die hij al tien jaar heeft, zou behouden. Dat bleek het geval voor Het Koetshuis, dat is aangesloten bij de Alliance Gastronomique van diverse toprestaurants in Nederland en België. ,,Wanneer je één ster hebt, hoop je op een tweede ster,” stelt Löhr, voor wie dat overigens geen hoofdzaak is, maar voor wie stilstand wel achteruitgang is.

De Bennekommer blijft zich ontwikkelen. Al als vijftienjarig mannetje begon Löhr als leerling-kok. In 1986 startte hij op 26-jarige leeftijd in Het Koetshuis. ,,Bij Joop Braakhekke ben ik begonnen in de bistro De Filosoof. Via een leraar van mij op school in Assen ben ik daar terecht gekomen. Hij vond dat ik naar een goed bedrijf moest gaan. Ik ben meer een praktische dan een theoretische jongen. M’n ouders vonden het eerst niet zo leuk, omdat je in Assen ook goede restaurants hebt."

Liefde voor het vak

Bij De Filosoof is de liefde voor het vak ontstaan, weet Wicher Löhr. ,,Joop Braakhekke is natuurlijk een enorme vakidioot. Bezeten om mensen te verwennen en daarmee bezig te zijn.” In die tijd ontmoette Löhr Robert Kranenborg en Teus de Kok, toentertijd chef-kok bij De Echoput in Apeldoorn. ,,Joop zei tegen mij ‘als je daar kunt komen te werken, moet je het zeker doen.’ Dat was volgens Joop goed voor mijn ontwikkeling als kok."

Kranenborg had in Frankrijk gewerkt bij een drie sterren restaurant. ,,Als ik bij hen kon komen te werken moest ik volgens Joop via hem proberen in Frankrijk te gaan werken. Dat leek mij natuurlijk wel wat. Twee jaar ben ik in De Echoput gebleven. Daarna ben ik met Kranenborg vertrokken naar een twee sterren restaurant in Brussel. Ik ben meegegaan onder de voorwaarde, dat hij zorgde dat ik aangenomen zou worden in een drie sterren restaurant. Na anderhalf jaar kwam ik bij zo´n restaurant in Parijs."

Mogelijkheden

De drang om voor zichzelf te beginnen werd allengs groter. Eerst was Löhr nog chef-kok in Brussel en na een verblijf als chef-kok in restaurant De Witte in Amersfoort kwam Het Koetshuis in het vizier. Toen was het restaurant nog niet wat het nu is. ,,Er zaten mogelijkheden in om van Het Koetshuis een mooi restaurant te maken.”

Wicher Löhr hecht wel waarde aan zijn Michelinster. Belangrijker is dat hij gewoon een leuk restaurant wil hebben. ,,Nooit hebben we de ambitie gehad dat er morgen een ster moet zijn. Wel om ons best te doen. Want de meneer of mevrouw, die morgen bij ons komen eten, moet overmorgen ook weer terugkomen. Dat je daar een ster mee krijgt is natuurlijk verschrikkelijk mooi.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie