‘Europa dichter bij de burger’

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

De aftrap van het project “Europa dichter bij de burger” is vrijdag 19 december om 19.30 uur in Cultura. Dan is er van alles te doen. Zo zullen de europarlementariërs Lily Jacobs en Esther de Lange een lezing geven. Het is de bedoeling dat de leerlingen van het Marnix College ook actief gaan meewerken in de voorlichting over de Europese Unie (EU) en het Europees parlement naar de Europese verkiezingen toe, die op donderdag 4 juni 2009 zullen worden gehouden.

Marnix College krijgt 45.000 euro voor plan EDE - Het Marnix College heeft van het Europafonds van buitenlandse zaken een subsidie van ruim 45.000 euro ontvangen voor het project “Europa dichter bij de burger”. ,,Ik ben blij dat onze aanvrage is gehonoreerd. Het betekent dat onze leerlingen de volwassenen in Ede en omgeving gaan voorlichten over Europa. En dat niet alleen mijn collega’s gaan ook naar diverse scholen toe om mensen te enthousiasmeren om debatten en lezingen over Europa te organiseren. We hebben er vertrouwen in dat het olievlekwerking krijgt, dat we veel mensen zullen bereiken,” zegt Liane Vissers.

door Jan de Boer

Het neveneffect van de deelname aan het project betekent volgens Vissers dat mensen ook een ander beeld krijgen van jongeren. ,,Er zijn zoveel vooroordelen over jongeren. Ik denk dat ouderen het leuk vinden om met jongeren te praten. Het is niet te doen gebruikelijk dat zij aangesproken worden door jongeren. En helemaal niet over Europa.”

Een cruciale vraag is of ouderen dan wel jongeren meer interesse hebben in Europa. ,,Sowieso zou het mensen moeten interesseren, omdat we het hier zo verschrikkelijk goed hebben,” stelt Vissers. ,,Op Joegoslavië na is er na 1945 in Europa eigenlijk geen oorlog meer geweest. Daarvoor mogen we elke dag in onze handen knijpen. Dat moeten we koesteren, daar moeten voor vechten, daar moeten we alles voor over hebben.” Jongeren zegt het wellicht allemaal iets minder, omdat bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog voor hen de ‘ver weg van m’n bed show’ is. ,,Voor jongeren is Europa vanuit andere invalshoeken wel belangrijk. Bijvoorbeeld als het gaat om harmonisatie van diploma’s. ‘Gelden mijn diploma’s in een ander land, in hoeverre kan ik er studeren. Als je ‘t echt op het materiële vlak bekijkt, heb je het over het goedkoper bellen met een mobieltje in Europa. Het zijn simpele dingen, maar als je verder gaat kijken en als je met hen praat over het klimaat zie zij dat het klimaat grensoverschrijdend is.”

Kortgeleden had Vissers met leerlingen een discussie waarom in het ene land veel zwaardere straffen voor moord worden opgelegd dan in een ander land.

,,Het gaat in Europa wel degelijk over ons. Kan ik ook zo maar gaan werken in een Europees land. Al dat soort vragen houdt de jeugd echt bezig. Laatst hebben de jongeren van onze school gedebatteerd in Utrecht. Dat was heel leerzaam. Willen wij Turkije wel of niet in de EU hebben Zij zijn zich ook bewust dat hier veel Turkse mensen wonen. En gaan ook op vakantie naar dat land. De jongeren zijn overtuigd van Europa en willen dat overbrengen op de volwassenen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie