Akkoord huishoudelijke hulp

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

Bij het contract gaat het om huishoudelijk hulp 1, dat hoofdzakelijk over het schoonhouden gaat en huishoudelijke hulp 2, waarbij naast het schoonmaken nog extra werkzaamheden worden verricht. Van de bestaande zorgaanbieders is Vilente vanaf 1 januari 2009 niet meer actief in de gemeente Ede.

Zorgaanbieders tekenen nieuw contract EDE - Roel Kremers is een tevreden man. Maandag 22 december ondertekent hij en zes zorgaanbieders, Opella, Beeuwkes Thuiszorg, Reformatorische Stichting Thuiszorg, Maanderzand, Icare en Thuiszorg Service Nederland, een nieuw contract over de huishoudelijke hulp in de gemeente Ede. ,,Na afloop van de aanbesteding hebben wij het hen voorlopig gegund. Hier is geen bezwaar tegen ingediend. Nu is het definitief”, aldus de wethouder.

door Jan de Boer

Vilente deed wel mee aan de inschrijving, maar hanteerde daarbij haar eigen (hogere) tarieven. Iets wat volgens Kremers bij een Europese aanbesteding niet kan. ,,Dat Vilente niet meer in Ede werkzaam zal zijn, is heel vervelend voor hun zestig klanten in Ede.”

Omdat de gunning rond is, kan Kremers in zijn ogen weer open kaart spelen. ,,Nu kan ik eindelijk zeggen hoe het allemaal zat. Gedurende de hele aanbestedingsprocedure kon ik niets vertellen. Door de Europese richtlijnen moest ik met meel in de mond praten. Tijdens de besteksprocedure kon ik nergens iets over zeggen. Als ik dat wel had gedaan, had je claims kunnen krijgen van andere thuiszorgorganisaties.”

Tijdens het proces kreeg Kremers allerlei vragen van de gemeenteraad. En ook vragen van inwoners, die ongerust waren. ,,Vooral kreeg ik vragen omdat er in eerste instantie drie aanbieders Opella, Icare en Vilente waren die tijdens de procedure een brief schreven omdat zij de werkzaamheden aan de hand van het bestek van Ede niet konden verrichten. Ik snap heel goed dat de klanten van die organisaties onrustig werden. Ik heb het als heel vervelend ervaren dat je tijdens het spel de spelregels verandert.”

De actie van de drie zorgaanbieders kan Kremers nog altijd niet waarderen. ,,Het gaat er mij om dat ik op 1 januari 2009 de zorg weer kan garanderen. Gelukkig is dat nu voor elkaar. Maar tijdens de selectieprocedure heb ik een paar slechte weken gehad. Wel heb ik altijd het vertrouwen gehad dat het goed zou komen. Dat is het punt niet, wel was het voor mij lastig opereren.”

Het nieuwe contract met de zes zorgaanbieders geldt voor een periode van twee jaar, met twee keer de mogelijkheid om het contract met één jaar te verlengen. ,,Bij de verlenging worden de bedragen geïndexeerd. We kunnen weer voor vier jaar vooruit. De tarieven per uur zijn verhoogd. Een extern bureau heeft ons hierover geadviseerd. Later hebben we een tweede advies gevraagd, omdat de resultaten van de cao-ontwikkelingen niet waren meegenomen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie