Bewoners klagen over drugsoverlast bij defensiegebouw

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - De Algemene Belangenvereniging Ede Oost (ABEO) heeft een brandbrief gestuurd. Hierin staat dat er zorgen zijn over de verloederende situatie rondom het gebouw van de Militair Geneeskundige Dienst (MGD) aan de Eikenlaan. Bij het pand wordt herhaaldelijke (hard)drugsoverlast geconstateerd en er is diverse malen ingebroken.

,,We hadden een paar weken geleden al een brief gehad van een bewoonster van de Generaal Spoorlaan. Zij klaagde over overlast van drugsgebruikers. De burgemeester heeft toen samen met haar een kijkje genomen", vertelt gemeentewoordvoerder Henk Faas. ,,Er is toen niet veel geconstateerd. Wel lagen er spuiten en papiertjes in een open gebouwtje." Hier heeft Defensie eerder ook blauwe lampen aangebracht zodat een gebruiker hun aders niet kunnen zien en zo het spuiten wordt ontmoedigd. ,,De burgemeester kan er niet veel aan doen, omdat het grond van Defensie betreft. Wel heeft de burgemeester toegezegd contact met Defensie op te nemen." Hij zal aandringen om tot een oplossing te komen. ,,Dat kan bijvoorbeeld zijn om het terrein of het hokje af te sluiten."

De fractie van het CDA heeft vragen gesteld over de kwestie aan het gemeentebestuur. ,,Naar zeggen van ABEO heeft Defensie het voornemen begin 2009 - mede vanwege de overlast - het MGD-gebouw te verlaten'', schrijft Bert Komdeur, fractievoorzitter van het CDA.

Het CDA vraagt zich af waarom er geen melding van de overlast is gemaakt door Defensie en de wijkagent. ,,Welke afspraken zijn er destijds richting de buurt gemaakt over extra politie-inzet?'' schrijft Komdeur. De fractievoorzitter verklaart dat er bij bewoners - door de ontstane situatie - een gevoel zou zijn ontstaan ,,van desinteresse en veronachtzaming van de zijde van de overheid met betrekking tot het serieus nemen van verstoring van de openbare orde en het bestrijden van de overlast.''

ABEO heeft het idee dat de Beheersgroep Sociaal Pension niet goed functioneert. Deze groep is destijds ingesteld, omdat de opvang van dak- en thuislozen verhuisde naar het PMT-gebouw en de Mauritskazerne. Binnen dit platform worden onder meer maatregelen besproken tegen mogelijke overlast voor de omgeving rond en nabij het sociaal pension. Overigens zijn er geen aanwijzingen dat de overlast wordt veroorzaakt door dak- en thuislozen. ,,Er zijn bij ons geen signalen dat de overlast door onze cliënten wordt veroorzaakt. Er wordt altijd wel snel met het vingertje gewezen", is de reactie van Frank Geerts, unitmanager van het Sociaal Pension. Als lid van de beheersgroep heeft hij de brandbrief niet ontvangen. ,,Ik raad de bewoners aan om aangifte te doen bij de politie en signalementen van de druggebruikers door te geven."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie