Pijnbestrijder bij bevalling bevalt goed

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft sinds januari 2008 ervaring opgedaan met deze nieuwe vorm van pijnbehandeling tijdens de bevalling. Inmiddels zijn ruim honderd vrouwen met behulp van remifentanil bevallen. De ervaringen van de vrouwen en hun partners zijn erg positief.

Daarom heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei deze vorm van pijnbehandeling tijdens de bevalling in haar pakket aan keuzemogelijkheden toegevoegd. Het is een uitbreiding op de gebruikelijke pijnstillers, zoals een prik met pethidine - een morfine-achtige stof - en de ruggeprik.

Een goede begeleiding tijdens de bevalling helpt. Begeleiding en ondersteuning van de verpleegkundige, bijvoorbeeld bij ademhalingsoefeningen of een warme douche, zijn vaak voldoende om de bevalling tot een goed einde te laten komen. Maar soms is dat niet genoeg. Wanneer vrouwen pijnbehandeling nodig hebben, beschikt Ziekenhuis Gelderse Vallei over verschillende vormen van pijnmedicatie. Eén daarvan is een infuus met de pijnstiller remifentanil. Via een pompje krijgt de vrouw tijdens de bevalling continu een lage dosis. En als het nodig is, kan zij zichzelf een extra dosis geven. Eenvoudig via een druk op de knop. Het grote voordeel is dat de vrouw de pijnstilling zelf in de hand heeft. Zij bepaalt zélf wanneer en hoeveel pijnstilling zij gebruikt. Vrouwen ervaren dat als erg positief.

Deze wijze van pijnbehandeling is een uitbreiding op de gebruikelijke pijnstillers. Het is geen vervanging van de epidurale anesthesie (de ruggeprik). Maar een pompje met het pijnstillende middel topt wel de ergste pijn af. Remifentanil is een krachtige pijnstiller die snel en kort werkt. Vrouwen kunnen zichzelf geen overdosis geven. De pomp wordt namelijk nauwkeurig afgesteld en het toedienen van de pijnstiller gebeurt onder nauwkeurige controle van moeder en baby.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie