Keus Makelaardij schaft 'kosten koper' af

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE / LUNTEREN - Keus Makelaardij heeft voor een aantal woningen uit het bestand de overdrachtsbelasting afgeschaft. In het algemeen staat dit fenomeen beter bekend als de 'kosten koper' en valt daar onder: de overdrachtsbelasting, notariskosten levering en hypotheek, afsluitprovisie, taxatiekosten en de kadasterkosten.

Als koper van die woningen betaalt men geen overdrachtsbelasting en bespaart de koper samen met het laten vallen van de overige kosten ongeveer tien procent. Een innovatieve regeling waardoor het voor de koper duidelijk is wat hij maximaal betaalt: de koopsom zonder extra kosten. De zogenoemde kosten koper. ,,We merkten bij een aantal kopers van woningen dat ze wel de woning wilden kopen maar dit niet deden omdat misschien de overdrachtsbelasting zou worden afgeschaft'', zegt Koen Jansen, makelaar bij Keus.

Volgens Jansen was dat het sein om eens creatief te denken over een mogelijke oplossing. Hij ging met zijn team in overleg en lanceert de all-inclusive koop. ,,We verkopen nu een aantal woningen waarbij de prijs vastligt. De koper betaalt de koopsom en heeft verder geen enkele andere kosten. De overdrachtsbelasting is daarbij de belangrijkste component die de koper niet behoeft te betalen maar ook de taxatiekosten, de afsluitprovisie voor de hypotheek, notariskosten, kadasterkosten zijn kosten die de koper niet hoeft te maken.''

Het klopt dat de koper alleen maar de koopsom betaalt. Jansen: ,,De koper betaalt geen bijkomende kosten en weet met de koopsom precies het bedrag dat hij moet betalen.'' De notaris- en kadasterkosten die normaal gesproken ook voor rekening van de koper komen behoeft de koper ook niet te voldoen. De verkoper bepaalt welke notaris de akten zal passeren en betaalt ook de kosten van de notaris.

Al enige tijd wordt binnen het notariaat gesproken over de kosten van de notaris bij de verkoop van woningen. Die kosten zouden voor rekening van de verkoper moeten komen te liggen. In de novemberuitgave van het notariaatmagazine van 2008, het blad dat onder notarissen en kandidaat-notarissen onder auspiciën van de KNB wordt verspreid, wordt hiervoor een pleidooi gehouden. ,,De actie van Keus Makelaardij sluit hier perfect bij aan.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie