Vuurwerkcampagne ‘Lekker knallen? Niks verknallen!’

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - De gemeente Ede gaat onder het motto ‘Lekker Knallen? Niks Verknallen’ een campagne voeren voor een schone, veilige en rustige jaarwisseling. In een reeks artikelen op de infopagina’s in Ede Stad, posters langs de weg en advertenties in deze krant wordt inwoners van de gemeente Ede opgeroepen van de jaarwisseling een feest te maken.

De gemeente is verantwoordelijk voor een veilige jaarwisseling. Om deze reden besteedt Ede de komende weken aandacht aan onderwerpen als vuurwerk en veiligheid, Bureau Halt, vreugdevuren en feesten. De gemeente Ede heeft gekozen voor een speciale campagne ‘Lekker Knallen? Niks Verknallen!’ gericht op een schone, veilige en rustige jaarwisseling.

Afval

Er is gekozen de Infopagina’s in Ede Stad te gebruiken om zoveel mogelijk inwoners te bereiken. In de artikelen is aandacht voor de thema's schoon, veilig en rustig, regelgeving omtrent afsteken van vuurwerk, de rol van Bureau Halt en het opruimen van vuurwerkafval. Huis-aan-huis wordt op dinsdag 30 december een vuurwerkfolder verstuurd van Stichting Nederland Schoon. Deze is gericht op het veilig afsteken van vuurwerk en het opruimen van vuurwerkafval.

Scholen

De politie maakt een (elektronische) nieuwsbrief, die geheel gewijd is aan vuurwerk. Alle basisscholen en de scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Ede hebben inmiddels van burgemeester Cees van der Knaap een brief ontvangen, waarop hij ze wijst op lesmateriaal van Halt Gelderland. Op posters langs de weg en advertenties in de krant komen de thema’s, schoon, veilig en rustig aan bod.

Afspraken

Samen met de politie en de brandweer en de gemeentelijke afdelingen Toezicht en Beheer zijn er afspraken gemaakt. Door goed samen te werken willen we problemen voorkomen en bij calamiteiten snel op kunnen treden om erger te voorkomen. In de wijken Ede-Zuid en Veldhuizen zijn buurtvaders op straat.

Ongelukken en schade

Waarom is al deze aandacht zo belangrijk? Omdat jaarlijks veel vuurwerkslachtoffers te betreuren vallen, er jaarlijks veel overlast is en er jaarlijks veel mensen – onder wie veel jeugdigen – met justitie of Bureau Halt in aanraking komen vanwege illegaal vuurwerk of het afsteken van vuurwerk als dat niet mag. Vorig jaar bedroeg de schade door vernielingen en vreugdevuren alleen al aan gemeentelijke eigendommen 75.000 euro. De belastingbetaler draait hiervoor op.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie