Van Drongelen dirigent Excelsior

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Ik wil graag aansprekende concerten geven, die een volle kerk opleveren. En waar ook werkelijk wat gebeurt.” Woorden van Lex van Drongelen de nieuwe dirigent van COV Excelsior. ,,Ik was altijd onder de indruk van de concerten van One Wierdsma. Dat stond als een huis. Hij had het helemaal in de vingers.”

door Jan de Boer

Voor Lex van Drongelen is een wens uitgekomen. Al meer dan vijfentwintig jaar was hij dirigent bij het Toonkunstkoor in Almelo. ,,Mijn hele leven heb ik tegen mijn vrouw Erika gezegd, dat ik nooit weg ga uit Almelo tenzij ik in Ede dirigent bij Excelsior zou kunnen worden. Het is heel verdrietig, dat de omstandigheden, het overlijden van One Wierdsma, de aanleiding voor mij zijn om dirigent bij Excelsior te worden. Onder de leiding van One was het koor zeer gedisciplineerd. Daar was geen speld tussen te krijgen.”

Toen One Wierdsma ziek werd, viel Lex van Drongelen voor hem in om het oratorium Paulus van componist Felix Mendelssohn met COV Excelsior in te studeren. ,,Er zijn niet zoveel mensen, die dat paraat hebben. In de afgelopen twintig jaar ben ik drie maal ingevallen. En elke keer voor dit werk. Op 7 november heb ik het gedirigeerd. Toen hebben we ook afgesproken dat ik de Matthäuspassion zou doen.”

Het klikte zo goed tussen het koor en Van Drongelen, dat de 52-jarige Edenaar gevraagd werd om het stokje bij Excelsior over te nemen. ,,In Almelo heb ik mijn baan opgezegd. Daar dirigeer ik overigens ook nog een Matthäuspassion. In mei van dit jaar had ik daar een groot jubileumconcert.” De stap om bij Excelsior aan het werk te gaan vindt hij een uitdaging. ,,Excelsior is van oorsprong altijd een heel goed koor, dat ik al wel dertig jaar ken. Er hebben ook altijd goede dirigenten voor het koor gestaan.”

Excelsior is altijd een goed en groot koor geweest, weet Lex van Drongelen. ,,Excelsior is gewoon een koor van naam. Toen ik kwam was het een heel breekbare situatie, omdat One twee weken voor het concert was overleden. Mooi was dat het koor er toch weer stond. En dat er een klinkend concert werd gegeven. Dat bewijst dat het dan klikt. Dat krijg ik niet alleen voor elkaar. Het was voor ons, koor en mij, een vuurdoop, die heel goed uitpakte. In korte tijd kom je toch heel goed tot elkaar.”

Meteen na het concert in november is COV Excelsior gestart met het instuderen van de Matthäuspassion. Het Edese koor heeft zelf tussen de tachtig en negentig leden. ,,Wij gaan werken met projectleden. Het loopt heel erg storm om aan de Matthäuspassion, die op zaterdag 27 maart 2009 in de Goede Herderkerk wordt uitgevoerd, mee te doen. Mensen kunnen zich aanmelden, ja. Maar dan moeten zij zelf wel studeren, want het koor kent de passion al.”

,,We oefenen in een tempo van mensen, die de Matthäuspassion al kennen. Het studeren thuis gebeurt via bandjes, waarmee men kan oefenen. Elke week geef ik op wat we gaan doen”, zegt Van Drongelen, die op het conservatorium afstudeerde op koordirectie en schoolmuziek en die geen spijt heeft van zijn beslissing om over te stappen naar Excelsior.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie