Kerststress

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

Lijdt u er ook aan? Aan kerststress? Het schijnt dat dertig procent van de bevolking er last van heeft. Heb ik een mooie kerstboom in huis? Rooie ballen? Mat, glimmend, goud, zilver, zwart misschien? Ik wandelde een winkel binnen waar je duizelig werd van de soorten, kleuren en maten.

En je huis versieren is één, maar hoe ga je die kerstdagen invullen? Sommige mensen liggen er al weken wakker van, want ze mogen vooral niet mislukken. Ook al voel je je het hele jaar belabberd, met kerst kun je je geluk niet op.

Voor velen is het een feest met tradities. Zo zag ik dat in de Verenigde Staten vrijwilligers van de voedselbank zich extreem inspannen om bij de minima een vetgemeste kalkoen op tafel te zetten. Maar is een goed bord hutspot geen uitstekend alternatief? Ik denk dat ik dit jaar maar eens nassi goreng eet, met veel sambal en pindasaus.

En dan die vrede-op-aarde-gedachte. Ik wil niet tornen aan die betekenis, maar je zou sommige mensen een schoen naar het hoofd gooien. Ja, ik weet het, de nijd borrelt maar zo boven. Niet goed. Dan hebben die Bennekommers van Amnesty er veel meer van begrepen. Hun fakkelwake had uitstraling!

Maaruhhh....nu moet ik echt stoppen, want het engelenhaar moet nog om de lampjes. Dat geeft zo’n mooi mystiek effect. Heb ik eigenlijk wel een kerst-cd in huis? Shit, nee! Er zit alleen een vette kerstman in mijn vensterbank die ‘Djingle bells’ zingt als je in zijn hand drukt. Sinterklaaskadootje van mijn zoon, waar hij me ‘s morgens fijn mee wakker maakt. Ach ja, als we maar lol hebben. Zó mag het wel kerst worden.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie