Onvrede over nieuw tracé fietspad door Veldhuizen A

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Een groep bewoners van de wijk Veldhuizen A is ontevreden over de gang van zaken rond het tracé van een nieuw dubbelbaans fietspad. De gemeente wil het fietspad dat nu nog langs de oude rijksweg N224 loopt (van de A30 naar het kruispunt met de Proosdijer Veldweg), verleggen en door de wijk Veldhuizen A laten slingeren.

,,Het tracé waar het fietspad is gepland, gaat door een gebied waar nu nog rustige woonstraten zijn, waar kinderen veilig kunnen spelen en je geen overlast hebt van verkeer. Het fietspad wordt dubbelbaans en er gaan ook bromfietsers overheen en dat is wat ons betreft een groot probleem. Wat voorheen rustige woonstraten waren, worden nu onveilige en luidruchtige straten. En dat is geheel tegen de beloftes in, want onze wijk zou verkeersluw worden. Op deze manier wordt dat niet echt gerealiseerd'', zegt Jan van Hensbergen. Hij spreekt namens de bewonerscommissie laagbouw Burgwijk, bewonersvereniging drive-in en de bewonersvereniging Glindhorst/Brederhorst. Gezamenlijk dienen zij deze week een bezwaarschrift in.

De gemeente kaart twee opties aan: het fietspad ter hoogte van de Hogerhorst of de Koelhorst de wijk Veldhuizen A binnen laten gaan, dan via de Hogerhorst/Katenhorst naar de Lunenburg en via de Schoonenburg terug naar de oude rijksweg (N224) te voeren (route 1) òf via de Koelhorst, Lunenburg langs de Schoonenburg terug naar de oude rijksweg (N224) te voeren (route 2). Zo loopt het fietspad niet meer onder het toekomstige Nieuwe Landgoed door dat over de N224 gepland is. Eén van de twee moet het volgens de gemeente worden.

,,Dit voorstel is in de laatste klankbordgroepvergadering Veldhuizen A besproken, maar iedereen is erop tegen. Bovendien waren wij, als leden van de klankbordgroep, ook niet op de hoogte van dit plan en hebben wij ook niet de kans gehad om onze mening hierover te geven. Er was dus geen ruimte om constructief mee te denken in andere oplossingen'', aldus Van Hensbergen.

Hij vervolgt: ,,Wij hebben daar tegen geprotesteerd en andere oplossingen aangedragen, maar dat is door de gemeente genegeerd. Dat fietspad wordt ons door de strot gedrukt. Hij kan niet onder het Nieuwe Landgoed door, want dat kost teveel volgens gemeente Ede. Naar onze mening speelt er ook nog een andere factor. De projectontwikkelaar stopt er het meeste geld in en het begint erop te lijken dat hij nu ook de dienst uit gaat maken.''

Klankbordgroep

De gemeente herkent zich niet in de uitspraak dat zij een andere oplossing van de Klankbordgroep zou hebben 'genegeerd' of dat zij het plan bij de bewoners 'door de strot' drukt. ,,De gemeente ervaart dat de klankbordgroep constructief heeft meegedacht door een derde alternatief aan te dragen. Dit alternatief is direct opgepakt en zorgvuldig onderzocht'', aldus woordvoerder Helen van den Oever.

Het alternatief dat door de Klankbordgroep vindt de gemeente niet haalbaar omdat zij vindt dat de ruimte ontbreekt om aan de andere kant van de singel een fietspad te realiseren, de veiligheid van de fietser in het geding is, omdat er een te steil talud ontstaat direct naast het fietspad. ,,Met de leden van de Klankbordgroep is gecommuniceerd dat dit alternatief is onderzocht en afgevallen. Direct aanwonenden worden betrokken bij de keuze voor het tracé. Zij ontvingen een folder met twee mogelijke routes. Aanwonenden worden opgeroepen om voor 1 januari 2009 te reageren. De reactie van de heer Van Hensbergen nemen we dan ook mee in onze overwegingen, waarbij we nu al willen aangeven dat we de mogelijkheid van bromfietsers op de rijbaan van de N224 willen onderzoeken. Het aspect veiligheid speelt daarbij de belangrijkste rol'', aldus Van den Oever.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie