Maalderij naast molen wordt gesloopt

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - De voortekenen waren al niet goed, maar donderdagavond werd definitief beslist over de toekomst van de maalderij, het gebouw naast de molen aan de Dorpsstraat in Lunteren. 'Slopen', besloot de gemeenteraad. De kosten, minimaal 300.000 euro, bleek een veel te hoge drempel. Het bestemmingsplan De Molenpol, voor nieuwbouw in de directe omgeving, werd wel goedgekeurd.

,,We moeten het plan niet duurder maken dan het al is'', zei Jet Verhoeff van Gemeentebelangen, doelend op de relatief prijzige woningen die er zullen verrijzen. Sociale, goedkope huizen zitten er weer niet in, maar alle fracties refereerden aan de belofte van wethouder Wilke Dekker dat dit type voor starters en ouderen de ruimte zal krijgen op andere locaties in Lunteren, zoals net ten noorden van de Westzoom in de weilanden.

Zelfs Piet Plug van de ChristenUnie (CU) ging overstag, terwijl zijn partij groot voorstander is van het behoud van cultuurhistorisch erfgoed. ,,In de commissie spraken we over drie ton, maar dat was gebaseerd op een schets. Voor 300.000 euro zou je alleen de contouren, buitenmuren van de maalderij kunnen behouden. Om het goed te behouden, is een veelvoud van dit bedrag nodig en dat is voor de financiële situatie geen goede zaak. We willen snel goedkope woningbouw'', geargumenteerde hij de keuze.

Dekker was blij dat de raad het plan aanvaardde. ,,We hebben gekeken naar een 'ensemble' van de molen en de maalderij, maar dan kregen we geen zicht op reële bedragen om dat mogelijk te maken. De provincie ziet ook in dat een oordeel over de molenbiotoop snel noodzakelijk is. Dat verwachten we in de derde week van januari.''

Het bedrijf Wolff zal vanuit De Molenpol verhuizen naar bedrijventerrein De Stroet om de woningbouw mogelijk te maken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie