Carel de Vries superieur bij De Cirkel

17 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Carel de Vries laat er geen gras over groeien. In de elfde speelronde van schaakvereniging De Cirkel werd Hans van de Weteringh overtuigend verslagen. De Vries (707 punten) wordt op ruime afstand gevolgd door Martijn Bakker (545) en Harold Boom (500.17). Bakker ontmoet in de volgende ronde De Vries en kent slecht één 'opdracht': winnen.

Van de Weteringh die De Vries aanvankelijk aardig volgde, maakte een klein foutje. Pionverlies dreigde, waarna hij de kwaliteit offerde. In een remiseachtige stelling kwam de echte schaker naar boven. De Vries offerde de kwaliteit terug en kreeg ruimtelijk overwicht. Hoewel Van de Weteringh nog lang doorging, was de promotiepion niet meer te stoppen. Van de Wetering verzuchtte: ,,Ik wist dat het over en uit was, maar ook Carel kan foutjes maken in tijdnood.'' De gulle glimlach van De Vries gaf al aan dat dit er nooit in heeft gezeten.

Martijn Bakker versloeg Marijn Dekker in een Koningsgambiet. Hoewel Bakker in de opening een pion won, kreeg Dekker mooie open lijnen. Bakker offerde een kwaliteit en trok het initiatief naar zich toe. Het technisch goed gespeelde eindspel was wel aan Bakker besteed.

De top drie van vorig seizoen speelt momenteel wat in de anonimiteit. Pronk (eerste) werd belaagd door Van der Wijngaart (tweede). Het duel der giganten bleef lang heel spannend. Kansen over en weer. Gierende tijdnood bij Pronk. Ingrediënten, die het bord in vuur en vlam zetten. Met een toren offer haalde Pronk het gif (laatste pion, red) uit de stelling. Remise was het logische gevolg.

Mooiste

De voormalige nummer drie Van Swieten ontmoette Anne Postma. Misschien wel de mooiste partij van de avond. Postma, goed uit de opening gekomen, speelde het middenspel wat passief. Van Swieten bouwde een krachtige stelling op, waarbij paard en loper prima samenwerkten. In een alles of niets offensief wist Postma voldoende compensatie in de stelling op te bouwen. Uiteindelijk werd in wederzijdse tijdnood tot remise besloten.

Tijdnood is aan Rutger Degenhart niet besteed. De jongste deelnemer (13) versloeg in een mum van tijd Willem van Esch. De oudste nog actieve schaker Adri van der Niet (85) lukte dat niet. Tegen Jan Hartsuiker moest hij de koning omleggen. Van der Niet: ,,We moesten zwaar denken. Dat valt op deze leeftijd niet mee." In de slotfase overzag de 'nestor' een winnende combinatie. Een offer - twee lopers en een toren tegen de vijandelijke Dame - was Hartsuiker waarschijnlijk te machtig geweest.

Uitslagen

Overige uitslagen interne competitie: Zee -Teunissen, Heynis - Spronk, Radstaat - Ziegler, Hoek - Janssen, Bor - Numan en Pasveer - Mouthaan allen 1-0. Pijkeren - Nienhuis, Rood - Kingma, Slijper - Bootsman, Bomhof - Verduyn, Van der Vos - Van de Brink en Smit - Aalbers allen 0-1. Banga - De Feijter remise.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Louis van der Vos, telefoon (0318) 630906 of dinsdags in de speelzaal.

Op de foto Van der Wijngaart (links) in duel met Pronk. De nummers 1 en 2 van vorig jaar, speelden remise.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie