Jan Pijkeren 'snelste schaker' De Cirkel

24 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - De laatste wedstrijdavond van het jaar is bij schaakvereniging De Cirkel traditioneel het moment om te strijden voor de snelschaak titel om de fel begeerde Open Hof Bokaal. Snelschaken is een combinatie van kunde, snelheid en geluk. Drie ingrediënten die aan Jan Pijkeren wel besteed waren. Hij werd met overmacht de verdiende kampioen 2008.

De beperkte speeltijd (vijf minuten per persoon per partij) is vaak onvoldoende om de finesses van een zet te doorzien. In de Open Hof, het beste denksportcentrum van Ede, waagden 33 spelers en een wedstrijdleider zich toch aan dit toernooi. Het waren niet alleen toppers, maar ook spelers die wat lager op de interne ranglijst staan die met hun beste krachten smeten. In negen voorronden kreeg elke speler genoeg kansen zich in de juiste finale groep te plaatsen.

Pijkeren toonde zich al in de voorronden oppermachtig. Slechts Carel de Vries en Ben Zee wisten hem een halfje af te snoepen. De voorronden waren een lust voor het oog, maar vergden veel van de spelers. Aftredend snelschaakkampioen Harold Boom en toekomstig clubkampioen Carel de Vries maakten er in de onderlinge ontmoeting een geweldig spektakel van. Met de klok op vallen promoveerde beiden een pion tot Dame. Boom dacht de winnende zet te hebben gedaan, maar overzag dat hij 'schaak' stond. Tot zijn grote verbazing en ontsteltenis ging de winst alsnog naar De Vries.

Naast Pijkeren plaatsten ook Pronk, De Vries, Bakker, Postma en Boom zich voor de finale. In de hoofdgroep ging het er 'heet' aan toe. Eén man bleef echter koel. Pijkeren wist het kampioenschap voortijdig te behalen. Slechts De Vries wist een remise tegen deze gigant te behalen. In de eindrangschikking volgde met twee punten minder Martijn Bakker. In de overige groepen veroverden Hans van de Weteringh, Dick Wenning, Jasper van Sprundel en Gijs Teunissen de eerste plaats. Het bleef nog lang gezellig maar onrustig in De Open Hof.

Op de foto links winnaar Jan Pijkeren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie