Gerrit Ossenkoppele overleden

24 december 2008 om 00:00 Nieuws

Gerrit Ossenkoppele is zaterdag op 89-jarige leeftijd in ziekenhuis Gelderse Vallei overleden. Ossenkoppele werd onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ook was hij ereburger van de gemeente Ede.

De laatste jaren was de gezondheid van Gerrit Ossenkoppele broos. En woonde hij in verzorgingshuis De Klinkenberg. Zijn vrouw Ina stierf vierenhalf jaar geleden. In de laatste week van zijn leven kreeg hij te kampen met een zware longontsteking. Aan de gevolgen daaraan is Ossenkoppele, een man met een uitgesproken mening, uiteindelijk bezweken.

In 1947 kwam Gerrit Ossenkoppele in Ede te wonen. Hij werkte jarenlang als opvolger van Staf als boswachter op landgoed Kernhem, in de begintijd nog privé-eigendom. Tot zijn pensionering werkte hij daar. Later wel als ambtenaar toen de gemeente Ede het landgoed kocht.

Ossenkoppele was een natuurmens, wat zich uitte in zijn grote liefde voor het bos. En dan met name de productiviteit van het bos. Van het tegenwoordig in zwang zijnde milieutechnische bos moest Gerrit Ossenkoppele 'als man van de oude stempel' niets hebben. Dat was voor hem een doorn in het oog.

Ossenkoppele was tijdens zijn leven heel actief in Ede. Zo was het weer een passie voor hem. Jarenlang werkte hij voor weerman Jan Pelleboer in Paterswolde. Ook hield Gerrit Ossenkoppele geruime tijd de cijfers van het weer in Ede en andere plaatsen bij. Tot één jaar voor zijn dood verzamelde hij nog de weergegevens van de gemeente Wageningen. Het laatste jaar werd het hem allemaal te veel.

Twintig jaar lang verzorgde Ossenkoppele voor de plaatselijke media de wedstrijdverslagen van het eerste elftal van DTS '35. Schaken was zijn lust en zijn leven. Jarenlang was Gerrit Ossenkoppele kampioen van de Edese Schaakvereniging. Ook was hij schaakkampioen in Almelo, zijn geboorteplaats. En was hij verantwoordelijk voor de rubriek 'schaakvaria' in de toenmalige Edese Courant.

Verder was Ossenkoppele leider van de bosbrandweer. Voor de VVV zette hij boswandelingen uit. En in de Heideweek organiseerde hij bos- en houtdagen. Eveneens was hij voorzitter van de Motor- en Automobielclub. En één van de oprichters van de Nederlands Hervormde Taborgemeente.

Ossenkoppele had namens de gemeente Ede zitting in de straatnamencommissie. En kreeg in 1997 de door hem verzorgde kadastrale atlas van de gemeente Ede, waarin alle veld- en boerderijnamen staan vermeld, uitgereikt.

Gerrit Ossenkoppele is woensdag 24 december op de Algemene Begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede begraven.

Jan de Boer

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie