Vrouwen Polar Bears aan champagne na eenzijdige bekerfinale (+video)

24 december 2008 om 00:00 Nieuws

EDE - Waar de mannenfinale om de KNZB-beker waterpolo nog heel wat spektakel opleverde, was de eindstrijd bij de vrouwen een stuk eenzijdiger. Zaterdagavond was Polar Bears in het Amsterdamse Sloterparkbad veel te sterk voor tegenstander ZVL. Na een gecontroleerde wedstrijd konden de coaches met kleren aan het water in en smaakte de champagne extra goed met een 12-5 overwinning op zak. Polar Bears mag weer een prijs toevoegen en heeft ook een ticket voor de Europacup van volgend seizoen op zak.

door Boy Imminck

De bekerfinale bij de mannen tussen GZC Donk en PSV was spannend van begin tot eind. De spanning liep zelfs zo hoog op dat er na de wedstrijd bijna een vechtpartij ontstond. De toon was gezet voor een spannende vrouwenfinale als climax van de avond.

Na winst in de halve finale van de KNZB-beker tegen 'angstgegner' Het Ravijn, wist trainer Gerrit-Jan Schothans bijna zeker dat de Edenaren met de beker naar huis zouden gaan. ,,Als we spelen zoals tegen Het Ravijn, dan winnen we de KNZB-beker. ZVL is een goed team met goede speelsters op vrijwel elke plek. Toch kijk ik liever naar onszelf, we zijn favoriet", vond Schothans na de met 13-7 gewonnen halve finale tegen Het Ravijn.

De tegenstander van Polar Bears stond ook het voorgaande jaar in de bekerfinale. ZVL uit Leiden verloor destijds van Het Ravijn. Na een simpele overwinning op GZC Donk mochten de ploeg uit Leiden proberen de stunt in van de competitie in de beker te herhalen. Een week eerder namelijk verloor Polar Bears in Leiden met 11-10 van hetzelfde ZVL. Trainer Schothans van Polar Bears hield het toen op een ,,tactische fout", waardoor het team uit Ede een onnodige nederlaag leed.

Moeizaam

Het begin van de bekerfinale was spannend, maar niet van een hoogstaand niveau. Beide ploegen tastten wat af. Zo af en toe werd er een doelpoging gedaan waarbij Polar Bears de lat trof. Het was ZVL dat de score opende. International Mieke Cabout van ZVL bracht Polar Bears echter niet in de war.

Door treffers van Mieke van der Sloot en Nienke Vermeer sloot Polar Bears de eerste periode met een 2-1 voorsprong af. In de tweede periode werd door de Edesen een stijgende lijn ingezet die pas eindigde aan het einde van de derde periode. In het tweede part liet Polar Bears zien goed de rust te kunnen bewaren.

Via twee snelle treffers kwam het op 1-4. Daarna faalden de vrouwen enigszins in de afwerking waardoor de definitieve nekslag nog niet kon worden uitgedeeld. ,,Het begon eerst wat stug van onze kant. Ik zelf zat wel goed in de wedstrijd en scoorde in de eerste twee parten drie keer", vond dagtopscoorster Mieke van der Sloot.

Over en uit

In het derde part liet Polar Bears zien waarom het de beker verdiende. Onder luid applaus van het publiek won het de periode met 5-0 en liep het in de tussenstand uit naar 11-3. ,,Toen hebben we het verschil gemaakt, alles klopte. Eigenlijk kan een score als deze helemaal niet in een bekerfinale. Het mooie was dat we ook in de vierde periode, toen de wedstrijd al was gelopen, nog geconcentreerd bleven spelen", complimenteerde Van der Sloot haar ploeg.

De ex-international scoorde viermaal en zag ZVL in het laatste part de score nog iets dragelijker maken: 12-5. Na het eindsignaal zat trainer Schothans nog even op zijn kuipstoeltje en genoot zichtbaar van zijn speelsters die de bekerwinst vierden. Daarna ontkwam de coach niet aan het lot dat ook trainer Robin van Galen van GZC Donk eerder op de avond al had moeten ondergaan.

Met kleren en al werd Schothans verzocht om maar 'heel snel' te water te komen. Doorweekt stonden speelsters en begeleiders even later te juichen toen aanvoerster Loes Donderwinkel de KNZB-beker toonde aan de Edese fans.

Mieke van der Sloot was blij dat Polar Bears de favorietenrol die het van te voren kreeg toegedicht ook daadwerkelijk waarmaakte. ,,We hebben 'm denk ik zeer verdiend gewonnen, Polar Bears heeft er weer een prijs bij. Het is ook erg belangrijk dat we nu een Europees ticket hebben verdiend naast deze beker. Nu moeten we gaan bewijzen dat we ook in de competitie de sterksten zijn", aldus Van der Sloot.

Foto 1:

Topscoorster Mieke van der Sloot geniet met volle teugen van de bekerwinst.

Foto 3:

Eén van de uitblinksters in de Edese ploeg: doelvrouwe Yvette Roozen.

Foto 4:

Aanvoerster Loes Donderwinkel op de schouders.

Foto 5:

Nienke Vermeer.

Foto 6:

Watertrappelende polonaise in het Sloterparkbad.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie