Guus van Wolde in documentaire

24 december 2008 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - In Muziekcentrum Vredenburg plaatste de 15-jarige Guus van Wolde zich net niet bij de laatste vier van de wedstrijd ‘Op weg naar Het Nieuwjaarsconcert 2009’ , die op 1 januari hun compositie live op televisie mogen uitvoeren met het Nederlands Blazers Ensemble. De uitzending is ‘s avonds om vijf voor half negen op Nederland 2. Wel is de 15-jarige jongen één van de twee hoofdpersonen in de korte documentaire ‘Op weg naar Het Nieuwjaarsconcert’.

door Jan de Boer

Guus van Wolde werd de afgelopen weken door de camera, zowel op de repetities, het concert als thuis gevolgd. Deze documentaire wordt Tweede Kerstdag ‘s middags om kwart voor vijf op Nederland 2 uitgezonden. Voor de compositiewedstrijd schreef Van Wolde een lied en begeleidde hij zichzelf achter de piano. Bijna honderd kinderen en jongeren deden mee aan de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble en de VARA. ‘Mijn God’, was dit keer het thema van de wedstrijd. ,,Je mocht met dat thema alles doen wat je zelf wilde. Ik heb een compositie gemaakt over mijn eigen wereld. Dat je een wereld bedenkt in je hoofd en dat je daar zelf je eigen God over bent.”

In die compositie was alles toegestaan. ,,Alle problemen die er in de echte wereld zijn, zijn er in de door mij gecreëerde wereld niet.” Het stuk mocht niet langer dan vier minuten zijn. Van Wolde componeerde en zong het lied in het Nederlands. ,,Mijn Engels is nog niet zo goed.’’ In Vredenburg deden twaalf finalisten uit vier regio’s mee. Eén persoon was via een wildcard van de partij. Alle dertien werden tot winnaar verklaard. Maar vier van hen werden uitverkoren om hun compositie live op 1 januari op televisie uit te voeren met het wereldberoemde Nederlands Blazers Ensemble.

Niet iedereen was het eens met de keuze van de jury. Zeker niet het camerateam dat Guus van Wolde tijdens de voorbereidingen volgde. Niet voor niets had het team de Bennekommer gekozen om hem te gaan volgen, maar hun voorspelling, dat Guus zijn kunsten op nieuwjaarsdag zou tonen, kwam niet uit. Alle partijen voor de leden van het Nederlands Blazers Ensemble van zijn compositie schreef hij zelf. Van Wolde kreeg wel hulp, aanwijzingen van een arrangeur. Toen hij het daar niet mee eens was, herzag hij de compositie op het laatste moment zoals het hem zelf het beste uitkwam. Iets wat de leden van het Blazers Ensemble goed konden waarderen.

Vorig jaar deed Guus van Wolde met een wildcard mee aan de wedstrijd. Het thema was die keer ‘Nacht’. Van Wolde schreef toen de compositie ‘Zo zwart als de nacht’. Ook in 2008 was de uitzending op nieuwjaarsdag nog een brugje te ver voor hem. ,,Als je het goed bekijkt, ben ik nu wel verder gekomen. Nu plaatste ik mij op eigen kracht. Je mag tot je achttiende meedoen. Ik heb nog even de tijd om mij uiteindelijk wel bij de laatste vier te plaatsen,” besluit Guus van Wolde.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie