‘Doe normaal, feest met plezier’

24 december 2008 om 00:00 Nieuws

door Jan de Boer

Van der Knaap gaat voor rustige jaarwisseling EDE - In de gemeente Ede wordt er van alles aan gedaan om de jaarwisseling rustig te laten verlopen. Burgemeester Cees van der Knaap probeert met een team van medewerkers dat voor elkaar te krijgen. ,,We zijn al zover dat de dag voor oud en nieuw en op de dag zelf om via een vliegtuig de ontwikkelingen in het buitengebied te controleren wat ze daar aan stapels met rotzooi in de brand gaan steken.” Als vreugdevuren volgens de regels gaan, wordt er niet ingegrepen.

,,Het is niet de bedoeling huisraad te verbranden. Daarmee kun je bij de afvalverwerking terecht.” Als er iets gebeurt wat door de beugel kan, worden de mensen daar op aangesproken, zegt de burgemeester klip en klaar. ,,Sterker nog daar waar wij vanuit het verleden weten dat mensen nog wel eens over de schreef zijn gegaan, worden zij daar ook op aangesproken. Van tevoren zeggen wij ‘pas op wij houden jullie in de gaten’. Bepaalde figuren worden vooraf gewaarschuwd. Ook over plekken waarvan we weten dat daar wat gebeurt. Hebben ze door dat het serieus is? Dat zullen ze dan wel Oudejaarsnacht merken.”

De burgervader verwacht dat het een rustige jaarwisseling wordt. ,,Het feestje van de Oud Lunterse Dag werd ook gefrustreerd door belhamels. De bevolking heeft er in dit jaar zelf op toegezien, dat het niet uit de hand liep. Ik ga er vanuit dat dat met Oud en Nieuw ook gebeurt. Het moet gewoon een feest met veel plezier worden.”

Schade

Vorig jaar had de gemeente alleen al aan straatmeubilair een schade van 75.000 euro. ,,Als ik een werkbezoek breng, wil men daar een speeltuintje of iets anders hebben. Dat kan niet worden betaald, omdat het geld moet worden uitgegeven aan de schade met Oud en Nieuw.”

De gemeentelijke campagne is gericht op jongeren. ,,Ik hoop dat de ouderen ook wakker geschud worden. Het heeft alleen maar zin als daarover aan de keukentafel door de ouders met de kinderen wordt gesproken. Het gaat er niet om dat je geen rotje mag afsteken of geen biertje mag drinken. Je kunt wel proberen om het gewoon gezellig te houden. En met je handen van andermans bezittingen af te blijven.”

Doe normaal en feest met veel plezier, daar is de campagne opgericht. ,,Het is toch niet normaal dat ik de afgelopen maand iedere week de brandweer, de politie, de beheerder van de openbare ruimte om de tafel heb zitten om een draaiboek te bespreken. Als je weet hoeveel blijvende schade onder de jongere mensen ontstaat bij zo’n feest, denk ik dat dat nooit de bedoeling kan zijn geweest.”

Overigens zijn lezers van www.edestad.nl voorstander dat de gemeente één groot vreugdevuur verzorgt. Het gaat om ruim 57 procent van de stemmers en in totaal zijn dat er 126 lezers. 93 stemmers zijn het niet met de poll eens.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie