Inzage waterbeheersplan Vallei & Eem

30 december 2008 om 00:00 Nieuws

Het gebied van het waterschap omvat de Gelderse Vallei, poldergebied van Eemland en Arkemheen, oostelijke deel Utrechtse Heuvelrug en westelijk deel van de Veluwe. Het gaat om 106.000 hectare en er wonen 600.000 inwoners.

EDE - Waterschap Vallei & Eem legt van 5 januari tot en met 15 februari 2009 het ontwerp-Waterbeheersplan (WBP) 2010 tot 2015 ter inspraak. In dit plan geeft het waterschap aan wat het doet om zijn taken te vervullen.

Het waterschap heeft zijn taken verdeeld in drie programma’s: Veilige dijken, Voldoende en schoon water en Zuivering afvalwater. De vraag die in elk van de drie programma’s terug komt is wat de invloed is van klimaatveranderingen en hoe we daarmee om moeten gaan. In de komende jaren gaat het waterschap hiernaar, samen met anderen, studie verrichten en de strategie ontwikkelen.

Een belangrijk element in het waterbeheersplan is de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Voor beken, kanalen en weteringen zijn maatregelen bepaald om de ecologische toestand te verbeteren. Ook moeten alle wateren voldoen aan de KRW-richtlijnen voor een goede chemische toestand.

De komende jaren wordt er onderzoek gedaan naar maatregelen om te zorgen dat alle waterkeringen aan de normen voldoen, wordt toegespitst op het reserveren van voldoende ruimte voor toekomstige dijkversterkingen en het weren van activiteiten en objecten die strijdig zijn met waterkering, bestrijding van verdroging van natuurgebieden en de aanleg van ecologische verbindingszones, wordt een visie gemaakt op het omgaan met gevolgen van de klimaatveranderingen en wordt gekeken naar een extra trap voor effluentfiltratie (effluent is gezuiverd afvalwater) in de rioolwaterzuiveringsinstallaties voor een verdere verbetering van gezuiverd afvalwater en een vermindering van de fosfaatbelasting op de randmeren.

Het plan staat ook op www.wve.nl (via Waterinfo, Waterbeleid).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie