Stichting heeft ambities met ‘de Kuil’

30 december 2008 om 00:00 Nieuws

Niet alleen is de stichting druk in de weer om ook volgend jaar weer een aansprekend programma naar de Eder Kuil aan de Van Pabstlaan te halen. Ook is men bezig zich te positioneren. Daarvoor heeft de notitie ‘Positioneren door programmeren’ het licht gezien. ,,De visie is het Openluchttheater een plek te laten krijgen in het hart van alle Edenaren en in het hoofd van alle Nederlanders als het mooiste openluchttheater van Nederland. De missie is zo veel mogelijke bezoekers te laten kennismaken en participeren met activiteiten in de Kuil.”

‘Theater heeft plek in harten Edenaren’ EDE - De programmering van het Openluchttheater voor 2009 is in grote lijnen in kannen en kruiken. De in 2008 ontwikkelde lijn wordt in dat programma verder doorgezet. Daan Overeem, lid van de werkgroep van de Stichting Openluchttheater, heeft een droom, wens of hoe je het ook maar noemt om een opera in De Kuil te laten opvoeren. Wie wel eens de opera Aida, Nabucco of Carmen in de Arena van Verona heeft aanschouwd, staat daarvoor nu al op de banken.

door Jan de Boer

Verder staat in de notitie dat het openluchttheater een sociale en culturele ontmoetingsplek moet worden, die af en toe een tikkeltje eigenwijs is. De ambities van het stichtingsbestuur zijn niet mis. ,,Binnen vijf jaar moet de Kuil het bekendste openluchttheater van Nederland worden.” In de notitie wordt aangeven, dat onder meer de unieke en authentieke locatie de sterke punten van het Edese openluchttheater zijn. ,,De verouderde faciliteiten, elektra en toiletten, weinig parkeerruimte en gelegen midden in een woonwijk zijn wat minder aantrekkelijke punten.”

Volop kansen

Kansen zijn er volgens Daan Overeem volop voor het Openluchttheater. ,,Het kan het aanbod van de podiumkunsten in Ede verrijken. En het imago van Ede op toeristisch en cultureel gebied versterken.” Bedreigingen voor het vergroten van het aanbod in de Eder Kuil zijn een eventuele tegenwerking van de buurtbewoners, de financiën en het onderhoud van het openluchttheater.

De activiteiten moeten langzaam weer terug komen, stelt Overeem. ,,Alle buren hebben we bij de opening uitgenodigd. Op het programma wat we hebben gedraaid, is geen klacht binnen gekomen. Het was een heel gevarieerd programma, waarmee ik probeerde om ook een nieuw publiek aan te boren. Dat was een karaoke voor de kinderen, muziek en een beetje jazz. De vaste dingen in de Heideweek en de Taptoe op Koninginnedag lopen toch wel. Dat kennen de mensen, met nieuwe dingen moet je gaan bouwen.”

Ook een nieuwe activiteit was café Dante in het Openluchttheater. ,,Het was geweldig, hier kunnen bewoners toch geen bezwaar tegen hebben. Het was een uitbreiding van hun tuin, een park wat er bij kwam.” De ambities in de notitie zijn groot, beaamt Daan Overeem. ,,Als ik daarvoor de mogelijkheden krijg, zie ik kansen. Waar denk je dan aan? De Eder Kuil moet gerenoveerd worden. En qua programmering moeten we meer middelen krijgen.”

Overeem hoopt dat ook voor elkaar te krijgen door veel te gaan samenwerken met het bedrijfsleven. ,,Het culturele ondernemerschap zou daar prachtig op zijn plaats zijn. Op dat gebied wordt er nog veel te weinig gedaan in Ede. De C van Cultuur is ook de C van Commercie. Samenwerken is een belangrijk item. Ik wil de bewoners van Ede daar ook bij betrekken. Dan denk ik aan Sportservice Ede en het sociaal culturele gebeuren. Er is zo veel meer te bedenken, zo veel meer te maken van het openluchttheater.”

,,De Kuil kun je gebruiken voor je city marketing”, vervolgt hij. ,,Het openluchttheater van Ede is veel mooier dan dat van Diever. Tijdens de opening heb ik De Kuil het Verona van de Veluwe genoemd. Ook als je ziet dat de provincie Gelderland cultuur toerisme hoog op de lijst heeft staan, is De Kuil daar een prachtig middel voor.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie