Openingsdans voor Marcel van Vliet

4 januari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - GINAF Rally Power heeft het eerste visitekaartje in Le Dakar 2009 afgegeven. De openingsdans in Santa Rosa was voor Marcel van Vliet.

De eerste etappe in de Dakar Rally kreeg een winnaar waar eigenlijk niemand rekening meegehouden had. Ook de bestuurder van de uiteindelijk winnende equipe niet. ,,Dit hadden we echt niet verwacht. We hoopten op een zesde, zevende plaats. Maar deze zege geeft veel voldoening en vertrouwen’’, aldus de 38-jarige Marcel van Vliet, die een winnend trio vormde met navigator Herman Vaanholt en monteur Gerard van Veenendaal.

De overwinning in de etappe van Buenos Aires naar Santa Rosa over 371 kilometer kwam echter niet zonder slag of stoot tot stand. ,,We hebben het aan Gerard te danken dat we geen grote problemen hebben gehad. Op 50 kilometer voor de streep bleek de temperatuur van de banden te hoog te worden. We hebben gas teruggenomen en reden in plaats van 150 tegen de 130 kilometer per uur waar het kon.’’

Dat de equipe van GINAF Rally Power de juiste beslissing had genomen bleek direct nadat het einde van de proef was bereikt. ,,Een band was totaal versleten. Ja we hebben wel een beetje geluk gehad'', aldus een realistische winnaar, die echter niet minder blij was met de triomf in Zuid-Amerika. ,,Het was super om samen te werken met Herman en Gerard. Herman is als navigator een topper en Gerard heeft door zijn ervaring weer zijn waarde bewezen. Maar de winst is ook de verdienste van het hele team van GINAF Rally Service.’’

Verbazen

De etappe voerde de rijders over de grote kale vlakte van de Pampa. De route werd in veel gevallen gemarkeerd door kilometers lange velden van zonnebloemen en maïs. De enorme publieke belangstelling maakte de rit voor de rijders extra leuk. Het enthousiasme van de Argentijnse rallyfans kende ook vandaag weer geen grenzen. ,,Je blijft je verbazen, het is heel apart,’' zo zei Wuf van Ginkel na terugkomst in het bivak.

,,Het grootste probleem was de stof,’’ zei Marcel. ,,We konden op het laatst dan ook niet harder dan onze voorgangers Kabirov en Mardeev in de Kamaz.’’

Marcel van Vliet wil nog niet teveel waarde hechten aan de etappezege. ,,We moeten nuchter blijven. Het rijden ging heel relaxed en we hebben veel vertrouwen voor de komende dagen. Ons doel, een podiumplaats voor één van de twee equipes, blijft onveranderd.’’

Twee lekke banden

Vrouwe Fortuna was Wuf van Ginkel minder goed gezind dan zijn teamgenoot. ,,We hebben twee kapotte banden gehad. De banden hadden het te zwaar. We reden constant op de limiet en dat was blijkbaar teveel’’, aldus Wuf.

Wuf, Willem en Richard eindigden in deze eerste Argentijnse veldslag als 23e op 33.12 minuten van winnaar. ,,Voor GINAF Rally Power is het natuurlijk een mooie dag, maar voor mij is het zeer teleurstellend’’, aldus een eerlijke Wuf.

Over de strijdwijze in de etappe van zondag was de Ederveense coureur heel duidelijk. ,,We moeten eerst de problemen met de banden oplossen. Eerder kunnen we niet voluit gaan.’’

Over de etappe zei Wuf van Ginkel. ,,Het rijden ging super. We deden goed mee. Het lastigste was de stof en de bochten die soms niet in het roadbook vermeld stonden. Maar ja, daar heeft iedereen last van. Het hoort bij de rally. Het roadbook is een leidraad en geen bijbel.’’

Gezelschap

Vandaag verkeert Wuf, die als 23e start, overigens in goed gezelschap. Ook Hans Stacey start namelijk op een voor hem ongebruikelijke 30e plaats. De grote favoriet verloor vandaag in het snikhete Argentinië maar liefst 40 minuten en 15 seconden op de winnaar uit GINAF Rally Power team.

Anne Kies toonde zich dik tevreden met zijn uiteindelijke 14e plaats algemeen. ,,We hebben op tijd snelheid geminderd, omdat de banden te heet werden. We reden maximaal 130 per uur, gewoon voor de zekerheid. Het rijden ging verder prima. Ik ben tevreden met deze uitslag’’, aldus Anne.

Martin van den Brink presteerde boven verwachting met een negende plaats. ,,Het ging supergoed’’, aldus de Harskamper. Ook Jack Brouwers was tevreden met zijn plaats rond de 35e plaats. ,,We hebben ons eigen tempo gereden en dat beviel goed.’’ Rob Vink had minder reden tot lachen. De klantenformatie van GINAF Rally Service kwam om 00.35 uur het bivak binnenrijden. Een uurtje of zes later dan gehoopt. ,,We hebben zoveel ellende gehad’’, aldus een duidelijk teleurgestelde navigator Gerard van Winkoop.

Vandaag (zondag) wacht de tweede etappe van in totaal 837 kilometer. De rit begint direct met de klassementsproef. Na 237 kilometer is bekend wie de etappe heeft gewonnen. Daarna wacht de deelnemers nog een lange reis van 600 kilometer naar het bivak in Puerto Madryn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie