Niet overspoelen met regelgeving uit Brussel

7 januari 2009 om 00:00 Nieuws

De SGP heeft in het Europese parlement een gezamenlijke kandidatenlijst met de ChristenUnie (CU). Daar willen de twee partijen verder mee doorgaan. Op die lijst komt De Haas waarschijnlijk op de zesde plek te staan. Bas Belder is bij de SGP opnieuw de eerste man voor het Europees Parlement. Als het mogelijk mocht zijn, is Marcel de Haas bereid zich actief te gaan inzetten als parlementslid voor zijn partij in Brussel. ,,De eerste drie kandidaten van de SGP moeten er rekening mee houden dat zij binnen nu en vier jaar voor Europa werken. Zij worden door het partijhoofdbestuur gezien als ‘dit zijn de verkiesbare plaatsen’. De rest zijn vooral lijstduwers.”

EDE -Marcel de Haas, onderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael in Den Haag, staat op de derde plaats bij de SGP voor de Europese verkiezingen, die op donderdag 4 juni 2009 worden gehouden. ,,Europa op zich is prima. Alle economische en buitenland samenwerking, zo lang het nationale idee ook maar blijft. Het moet niet landen gaan overspoelen met regelgeving vanuit Brussel. Samenwerking is goed, maar het moet geen moloch worden”, vindt de Edenaar.

door Jan de Boer

Volgens het concept verkiezingsprogramma van de CU-SGP mag Turkije geen lid worden van Europese Unie (EU). ,,Het land ligt maar voor een klein deel in Europa. En Turkije is natuurlijk islamitisch en heeft grote problemen met de Koerden. Momenteel is het belangrijk dat Amerika zaken gaat doen met de EU. Ik hoop dat de verhoudingen onder Obama goed worden, er zijn problemen geweest in het verleden met de regering van Bush.”

Eensluidend

Dan doelt De Haas bijvoorbeeld op de verdeeldheid in Europa over oorlog in Irak, de toetreding van Oekraïne en Georgië tot de NAVO en het energiebeleid. ,,Vaak is het probleem dat de EU geen eensluidende stem heeft. De trans-Atlantische verhoudingen moeten beter worden. Op het gebied van het veiligheidsbeleid zeggen de CU en de SGP dat de defensiesamenwerking in Europees verband goed is, maar dat moet niet tegen de NAVO ingaan. De NAVO is de hoeksteen van het veiligheidsbeleid. De EU moet zich daarbij aansluiten.”

Energieveiligheid is volgens Marcel de Haas ook een gewichtig punt. ,,Daarin zie je ook de verdeeldheid in Europa. Er is geen gemeenschappelijk energiebeleid. Veel landen maken bilateraal deals met Rusland. In ons programma staat dat je het gezamenlijk moet doen. Je moet één front vormen, de EU-landen moeten één contract aangaan met Rusland. Als je dat doet sta je veel sterker. Nu doen de Russen aan verdeel en heers en spelen zij dingen tegen elkaar uit.”

Israel is op dit moment met de aanvallen op de Hamas actueel.

,,Aan Israel is in het programma een hele paragraaf gewijd. Wij zien Israel als Gods volk, waarmee ik niet wil zeggen dat de staat Israel alleen maar goede dingen doet. Wel dat we een bijzondere band hebben met Israel. En wij vinden dat je dat vanuit de EU moet uitdragen. Israel is bovendien de enige democratie in het Midden Oosten. Met Hamas doen wij geen zaken, omdat het een terreurorganisatie is.”

De SGP wil volgens De Haas dat de EU alleen maar samenwerkt met landen, die niet uit zijn op de vernietiging van Israel.

,,In z’n algemeenheid is de vervolging van christenen ook een belangrijk punt. Dan praat je bijvoorbeeld over Noord-Korea en over India, een land waar veel aanslagen zijn. En vooral het Midden Oosten, daar hebben Christenen het heel moeilijk. Juist vanuit de SGP gezien is dit een belangrijk uitgangspunt”, aldus de SGP’er.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie