Daverende knallen bij carbid schieten

7 januari 2009 om 00:00 Nieuws

OTTERLO - 'Kaboeoeoeoeoeoeoeoeoemmm!!!' Traditiegetrouw werd woensdagmiddag weer het carbid schieten gehouden, aan de Pothovenlaan, achteraan bij het kerkhof in Otterlo. Burgemeester Cees van der Knaap bekeek bij de aanvang de preparatie van twee speciale carbidbussen uit Wekerom, waarna het vuur in het lont ging van alle 35 melkbussen die hier speciaal voor waren opgesteld.

De ballen schoten met een enorme knal maar liefst 150 meter ver weg. Honderden bezoekers kwamen kijken hoe dit in zijn werk ging en stelden vrijwillig hun trommelvliezen op de proef. Fotocamera's konden door de luchtdruk niet volledig stilgehouden worden tijdens de knal.

Festiviteiten Comité Otterlo (FCO) had het traditionele knalfenomeen weer op touw gezet. Tijdens het carbidschieten draaide een deejay muziek en werd er gratis erwtensoep uitgedeeld, gesponsord door de plaatselijke slager. Verder was er glühwein en bier te koop. De organisatoren gingen wel met een melkbus rond voor een bijdrage. Bezoekers konden zich warmen aan de opgestelde vuurkorven.

Historie

Germanen produceerden al knallen tijdens hun joelfeesten, waar ze vierden dat de kortste dag van het jaar voorbij was, maar nog niet met carbid. Van die feesten komen onze oliebollen vandaan. Carbid werd door de meeste dorpssmeden gebruikt om te lassen en van 1900 tot 1945 ook voor fiets -en autoverlichting: de carbidlamp.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie