Afrikaanse muziekavond met Congolees Jean-Claude Kangomba

7 januari 2009 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Alliance Française Ede-Wageningen-Veenendaal houdt woensdagavond 7 januari in De Brink in Bennekom een Afrikaanse muziekavond. De aanvangstijd is 20.00 uur en de avond is gegoten in de vorm van een zogenaamde 'atelier-conférence', een ‘workshop’ dus, waarbij het publiek de kans krijgt om actief mee te doen.

De avond wordt geleid door de Congolees Jean-Claude Kangomba, ooit litteratuurdocent in Congo-Zaïre, woont Kangomba nu in België, waar hij werkzaam is als wetenschappelijk medewerker aan de universiteit van Luik. Hij schrijft novelles en verhalen en probeert bovendien belangstelling te wekken voor de Afrikaanse muziek en - middels die muziek - voor aspekten van de Afrikaanse ziel.

Kangomba vangt de avond aan met een ‘pratique à chaud’: hij probeert bezoekers het beroemde lied ‘Malaïka’ van Myriam Makeba bij te brengen, waarbij hij zelf begeleidt op de gitaar. Daarna volgt een uiteenzetting over de Afrikaanse muziek, met nadruk op de Congolese muziek, die het meest verbreid en - ook buiten Afrika - het populairst is.

Het wordt geïllustreerd aan de hand van audiovisueel materiaal (CD en video). Aan het eind van de avond doet Kangomba een poging, zijn publiek nog eens actief bij de zaken te betrekken en wat liedjes te leren.

Toegangsprijs: gratis voor leden en cursisten van de Alliance Française, vijf euro voor niet-leden. Hierbij is een glas wijn - of frisdrank - tijdens de pauze inbegrepen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie