Sport- en cultuurpas nu ook betaalmiddel

7 januari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De gratis sport- en cultuurpas is, na lang aandringen van de politiek (net name PvdA), vanaf het begin van 2009 ook een betaalmiddel. ,,Dit is om de drempel tot deelname aan sport en cultuur te verlagen'', licht Joop van Liere van Cultura toe. Huishoudens met een netto inkomen van 120 procent van het sociale minimum krijgen honderd euro per jaar per kind tot en met achttien jaar. Met het pasje kunnen zij rechtstreek laden en storten.

Die tegemoetkoming aan de minima is het resultaat van het participatiefonds van de gemeente. De gemeente Ede vindt het belangrijk dat alle kinderen meedoen aan sportieve, recreatieve en culturele activiteiten. Omdat de kosten van veel activiteiten vaak hoog zijn is het voor ouders niet altijd mogelijk om hun kinderen mee te laten doen. Daarom heeft de gemeente een participatiefonds ingesteld. Dit fonds is bedoeld om gezinnen met een laag inkomen te stimuleren hun kinderen te laten meedoen aan deze sportieve, recreatieve en culturele activiteiten.

De pas verving de bibliotheekpas. Daardoor kreeg de sport- en cultuurpas in één klap 25000 bezitters vanaf begin 2008. Intussen is dit aantal gegroeid naar ruim 27.000 stuks. De sport-en cultuurpas biedt veel voordelen, zowel op het sportieve als op het culturele vlak. De sport- en cultuurpas is een initiatief van Cultura en Sportservice Ede en wordt ondersteund door de gemeente Ede.

Voor je de pas kunt gebruiken moet je je eerst registreren bij Cultura of een Culturafiliaal. Hiervoor is een geldig legitimatiebewijs nodig. Meteen daarna is de pas geladen met kortingen en voordelen; aangeboden door Edese sport- en cultuurorganisaties, winkels en bedrijven, zoals vijftien procent korting op een toegangskaartje voor zwembad de Peppel. Ook kun je bijvoorbeeld een maand lang gratis dansen bij Garoon.

De pas is ook goed voor kortingen en gratis proeflessen bij Cultura. Daar kun je allerlei muziekinstrumenten leren bespelen, leren fotograferen, theater maken, schilderen of striptekenen.

,,De gemeente heeft de pas warm omarmd'', reageert wethouder Roel Kremers. ,,Bijstandsgerechtigden kunnen honderd euro per kind ontvangen die rechtstreeks op die pas van de kinderen zelf wordt gestort. Ook de mensen die we bij de gemeente niet als minima kennen, maar het wel zijn, kunnen zich melden. De animo neemt al een behoorlijke vlucht.''

,,We zetten de pas op een actieve manier in de markt. We benaderen de verenigingen om wat met de pas te doen. Ze kunnen dat elk op een eigen manier doen. Dat kan korting op contributie zijn, maar ook een maand kennismaken met de organisatie. Het doel is om jongeren aan het sporten te krijgen en voor verenigingen is het voordeel dat ze aanwas krijgen van nieuwe leden'', licht John Smeelen toe, directeur van Sportservice.

Meer informatie: www.sportencultuurpas.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie