Nieuwe hengstenstal Lunteren

21 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Een jaar of tien geleden leverde De Nieuwe Heuvel ook al de kampioen en de reserve kampioen. In Lunteren heeft men al een jaar of veertig Friese paarden of te wel ‘Fryske hienders’. ,,Dat is zo gegroeid. Toen wij ermee begonnen, was het Friese paard een zeldzaam huisdier, dat bijna uitgestorven was. In die tijd was er hier in de verre omtrek geen Fries paard te vinden. We hebben nu hengsten, die dekken twee- tot driehonderd paarden. Er zijn nu meer Friezen buiten dan in Friesland. Dertig jaar terug waren er maar iets van vijftig Friese paarden bij Friesland.”

‘De paarden gaan over de hele wereld’ LUNTEREN - De Hengstenkeuring in Leeuwarden met 9.000 toeschouwers was voor Jan Folmer en Femke Dijkstra van Hengstenstation De Nieuwe Heuvel een groot succes. Leverde het hengstenstation al in 2008 met Heitse de kampioen. In 2009 was het resultaat zelfs nog beter. Kampioen werd Maurus en reservekampioen Doaitsen, allebei hengsten van De Nieuwe Heuvel. ,,Daar zijn we heel blij mee, het is een bekroning op ons werk. Uiteindelijk doe je het met z’n allen. Wij hebben rond de twintig medewerkers. En een aantal van hen is altijd betrokken bij de hengsten.”

door Jan de Boer

,,Wij hadden de eerste goedgekeurde hengst buiten Friesland,” weet Femke Dijkstra. De Nieuwe Heuvel is het grootste dekstation van Friese paarden in Nederland. ,,Wat er speciaal is aan een Fries paard? Ook al kom je niet uit de paardenwereld en je ziet dan zo’n mooi zwart Fries paard staan, spreekt dat natuurlijk aan. Als je twintig paarden van verschillende rassen op een rij zet, en een Fries dan zeg je ‘wat is dat een mooi paard’. Het paard heeft een trots over zich, het is een paard met een uitstraling.”

Ook zijn het volgens Folmer en Dijkstra paarden met een goed karakter, die niet bijten of slaan. ,,Ook is het bijzonder dat het een Nederlands paard is. Het enige echte Nederlandse ras. Wij handelen ook. De paarden gaan over de hele wereld, naar Amerika, Dubai, Rusland, Afrika, China, noem het maar op.” De Nieuwe Heuvel verkoopt ook sperma over de hele wereld. ,,Het enige wat hier nog ontbreekt, is een zogenaamde EU-stal.” Dat is een stal, die voldoet aan de regels van de Europese Unie, waar de goedgekeurde hengsten apart van andere soortgenoten in moeten staan, legt Jan Folmer uit. ,,Op dat aparte bedrijf wordt sperma opgevangen, dat diep wordt gevroren.” Het verkrijgen van de vergunningen voor de hengstenstal is in de afrondende fase. De hengstenstal komt op de plek waar voorheen de vatenhandel van Hazeleger was gevestigd. ,,Wij hopen dat de bouw van de hengstenstal nog dit jaar klaar is.”

De EU-stal is het enige dat nog ontbreekt bij De Nieuwe Heuvel. ,,Nu nog moeten wij onze hengsten bij derden onderbrengen. En daar moeten de dieren in quarantaine staan om sperma in te kunnen vriezen. Voor de rest hebben we alles super voor elkaar.” Bij De Nieuwe Heuvel worden op jaarbasis zo’n zevenduizend merries gedekt. ,,Naast de paardenhandel hebben we ook nog een manege en een pensionstalling. En elke maand zijn hier wel twee wedstrijden op het terrein.”

u www.denieuweheuvel.com

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie