Keuze tussen ratio en emotie

21 januari 2009 om 00:00 Nieuws

De meeste aanwezigen tijdens de zaterdag door de gemeente Ede belegde bijeenkomst, eerst in huis Kernhem en daarna aan de Doolhoflaan, leken sowieso tegenstanders te zijn van een directe kap. Dat bleek niet helemaal juist toen Hiltje van Eck spontaan een enquête hield. ,,De meerderheid is voor”, concludeerde zij. ,,Je kunt niet tellen”, reageerde CDA-raadslid Jaap Boot, die het opvallend vond dat zo weinig mensen tegen directe kap zijn. ,,Het viel mij op hoe slecht de beuken zijn. Je kun ze niet meer reparen, ze kunnen zo maar spontaan omvallen”, dacht hij. Wethouder Wilke Dekker sprak over een dilemma, waar de gemeente Ede in zijn ogen voor staat. ,,Op enig moment moet er iets gebeuren aan het cultureel historisch element van de Doolhoflaan. Als je er voor kiest om de dode bomen er uit te halen, is dat element weg. Je kunt ook gaan voor het behoud van de laan, door alle bomen te kappen en de Doolhoflaan opnieuw in te planten.” George Knottnerus zag nog een derde optie. ,,Laat de gezonde bomen staan. Haal de slechte bomen er uit en plant daarvoor in de plaats nieuwe bomen”, suggereerde hij.

Beuken aan de Doolhoflaan zijn echt heel slecht EDE - De keuze over wel of niet kappen van de bomen aan de Doolhoflaan wordt een hele moeilijke. Dat de bomen in een slechte staat van onderhoud verkeren, lijkt niet iets wat ter discussie staat. Het onderzoek van de Nationale Bomenbank staat als een huis. Een aantal bomen ziet er uiterlijk nog redelijk uit, terwijl andere er niet uitzien. Het wordt een keuze tussen ratio en emotie.

door Jan de Boer

De meningen waren zeer verdeeld. ,,Van een hovenier hoorde ik dat de bomen allemaal dood zijn. Het is hier levensgevaarlijk”, zei weer iemand anders. Als je wat doet, moet je van tevoren wel goed communiceren, vertelde Jeroen Glissenaar, beheerder monumentale parken Arnhem, in een toelichting over het beheer van park Sonsbeek in de Gelderse hoofdstad. Hij pleitte er voor om een visie te hebben. Daaraan ontbrak het vroeger in Arnhem. ,,Belangrijk is om te weten hoe het park er over zo’n tweehonderd jaar uitziet en hoe dat beleefd wordt.”

In Sonsbeek worden er volgens Glissenaar wel eens tweehonderd grote bomen tegelijkertijd gekapt. ,,Je moet daar een goed verhaal bij hebben. Heb je dat niet, begin er dan niet aan. Belangrijk is dat de generaties na ons nog van het park kunnen genieten.” Volgens Bennekommer Hans Hartveld zijn de beuken in de Doolhoflaan van groot belang voor de vleermuizenpopulatie. ,,In de Doolhoflaan is een voor Nederland uniek vleermuizenreservaat.”

Hiltje van Eck sprak over de emotionele waarde van de bomen van de Doolhoflaan. ,,Het is ongelooflijk om daar de zaag in te zetten.” Zij las daarna voor uit een brief van de niet aanwezige schrijver Jan Siebelink, die in het gebied veel met zijn hondjes wandelt en ook tegen kap is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie