VVD wil dat live-beeld website tussendoor niet op 'zwart’ gaat

21 januari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De fractie van de VVD wil niet dat de live-beelden op de website van de vergaderingen die te volgens zijn op het internet tussendoor op 'zwart' gaan. Dit gebeurde wel tijdens de laatste vergadering van de commissie Algemene Zaken en Middelen (AZM), vanwege de vertrouwelijkheid. Bij zo'n besloten onderdeel moeten ook burgers van de tribune in de vergaderzaal verdwijnen.

,,Om de betrokkenheid van de burger bij de politiek te vergroten zijn de vergaderingen van de commissies en de raad op internet te volgen. Een goede zaak dat deze mogelijkheid er is want zo kan een inwoner bij een bepaald onderwerp er ook echt ‘ bijzijn’. Het maakte dan niet meer uit waar deze Edese burger zich op de wereld bevindt als er maar een aansluiting is op internet. Nevenvoordeel is dat de bewoner niet hoeft te wachten op de publieke tribune op zijn onderwerp'', licht Alexander Vos de Wael van de VVD toe.

Hij vervolgt: ,,Tijdens de vergadering komt de portefeuillehouder, de burgemeester of een wethouder, luisteren naar de Edese burgers die komen inspreken en de vragen van de leden van de commissie beantwoorden. De onderwerpen worden altijd per portefeuillehouder geclusterd. In de laatste vergadering van de commissie AZM wilde wethouder Roel Kremers een vertrouwelijke mededeling doen. Normaal wordt aan het einde van een vergadering een besloten bijeenkomst gehouden omdat tijdens een vergadering de toehoorders op de publieke tribune niet de zaal tijdelijk hoeven te verlaten. In deze vergadering ging het anders. De voorzitter, Lambert Kisteman, stelde voor om tijdens de vergadering een besloten gedeelte in te lassen.''

Interne proces

,,De consequentie daarvan is dat het beeld op het internet op ‘zwart’ gaat en de burgers de zaal uit moeten. Een voorstel van de VVD om het besloten gedeelte op het einde van de vergadering te houden vond geen genade in de ogen van de voorzitter en de andere leden van de commissie. Wat dan opvalt is hoe intern de raad is gericht. Het beeldscherm bij de burger thuis op zwart en de toehoorders de zaal uit is minder erg dan dat een wethouder een uurtje moet wachten voor de besloten vergadering'', aldus Vos de Wael.

De VVD'er weet dat de raad de burger meer bij de politiek wil betrekken, maar schrijft dat de zelfde raad het interne proces belangrijker vindt en geeft de burger het ‘zwart’ kijken. ,,Het vervelende is ook dat de geïnteresseerde burger op zijn beeldscherm thuis geen mededeling krijgt waarom het beeld op ‘zwart’ gaat. Maar ook niet wanneer de uitzending weer wordt hervat. De VVD vindt dit geen manier en deze wijze van handelen zal bij de burger de aversie tegen de politiek alleen maar vergroten. Dat vindt de VVD jammer.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie