Ruime winst schaakvereniging De Cirkel

21 januari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De hoofdmacht van schaakvereniging De Cirkel geeft datgene gedaan wat mocht werden verwacht. In de vierde OSBO competitie ronde werd de uitwedstrijd tegen degradatie kandidaat Wageningen met forse (6-2) cijfers gewonnen. Hoewel de Edenaren sterk favoriet waren, moest dit op de borden wel worden waargemaakt.

Een grote tegenvaller was dan ook de snelle nederlaag waar Hans van de Weteringh op werd getrakteerd. Van de Weteringh speelde veel te snel en ging daardoor de bietenbrug op. De gerenommeerde snelschaker (Edes- snelschaakkampioen 2009) moest tegen de geroutineerde Van Lotharingen, die zich het hoge tempo van Hans niet liet opdringen, ervaren dat kleine foutjes in de meer serieuze partijen genadeloos worden afgestraft.

'fenomeen'

Enkele minuten later kwam de gelijkmaker op het scorebord door een bekeken overwinning van Jef van Swieten. De wijze waarop deze overwinning werd behaald paste eigenlijk niet zo in het patroon van het 'fenomeen' Van Swieten, maar was daarmee uiteraard niet minder waardevol.

Vervolgens bleef het ruim een uur rustig met op alle borden prettige situaties. Slechts Harold Boom had het door ernstige tijdnood wat lastig. Eerst wist Albert Bootsman De Cirkel op een 2-1 voorsprong te zetten. Met 3 uit 4 is Bootsman deze competitie erg productief. Hij wist tegen Albert Boshoven (oud Cirkel lid) een gewonnen eindspel met een kwaliteit voorsprong bekwaam uit te spelen.

Daarna sleepte Harold Boom op de hem bekende wijze miraculeus een remise uit het vuur. Alle zetten in vliegende tijdnood waren goed maar net niet genoeg voor de toch wel verdiende winst. Teamcaptain Ben Zee vergrootte de voorsprong tot 3,5-1,5. De in een 'Boedapestergambiet' verkregen pion op e5 stond hij niet meer af. Op zich zelf nog niet zo belangrijk, maar zijn tegenstander wist dit materiële nadeel niet te compenseren. Sterker, wit zette de stelling volledig naar zijn hand, wat uiteindelijk tot stukwinst en daarmee tot partij winst leidde.

Beslist

Toen Peter van der Wijngaart kort daarna in een van zijn kant goed gespeelde partij met een ver opgerukte pion de winst binnen haalde was de wedstrijd beslist. Tegen middennacht speelden de topborden Carel de Vries (1) en Tom Pronk (2) een heftige strijd om de persoonlijke winstpunten.De Vries kwam uiteindelijk met zijn tegenstander remise overeen. Hij stond een stuk achter, maar beschikte met twee torens op de zesde rij over een sterke aanval.

Pronk sloeg een remiseaanbod af, ondanks behoorlijke tijdnood. Dat was, gezien de tussenstand (5-2) verantwoord. Daarnaast stond Tom Pronk een kwaliteit en een pion voor. Door de kwaliteit terug te offeren forceerde Pronk een voordelig pionneneindspel dat gemakkelijk tot winst was te voeren, ook met nog maar krap zestig seconden de klok. De 6-2 winst betekent dat De Cirkel het degradatiespook, voor zover dat al op de loer lag, heeft weggejaagd.

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen dus op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Louis van der Vos, telefoon (0318) 630906 of dinsdags in de speelzaal.

Op de foto: Albert Bootsman

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie