Spraakwaterval Yvonne Keuls boeit bezoekers Paard van Troje

23 januari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Auteur Yvonne Keuls gaf donderdagavond een lezing bij Boekhandel Het Paard van Troje aan de Grotestraat in Ede.

Zij werd geïnterviewd door Frénk van de Linden, journalist en schrijver.

Aanleiding was het nieuwe boek van Keuls, Benjamins Bruid. Het boek gaat over Dolores, die twaalf jaar is als zij in 1938 met haar moeder naar Nederland repatrieert. Zij heeft nog geen idee wat het leven voor haar in petto heeft; een bewogen leven, zal later blijken. Cruciaal zijn haar drie huwelijken, en op latere leeftijd de komst van Benjamin, die zij als vervanging voor haar verloren zoon gaat beschouwen.

Benjamins bruid is het meeslepende en ontroerende levensverhaal van Dolores, maar ook het verhaal van haar Indische familie, haar echtgenoten, vrienden, en vooral het verhaal van haar zoon en diens plaatsvervanger.

De getroebleerde moeder-zoonrelatie wordt in deze nieuwe roman van Yvonne Keuls op ontwapenende wijze neergezet. Zij schuwt daarbij thema's als dementie, homoseksualiteit en het feminisme niet, waarmee ze ook de tijdgeest van de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw verbeeldt. Daarnaast is Benjamins bruid een ode aan artistieke en creatieve geesten.

Theo Hofstede van Het Paard van Troje was onder de indruk van de energie die de 77-jarige Yvonne Keuls uitstraalt. ,,Een spraakwaterval. En wat ze nog allemaal wil doen. Vol met plannen zit ze. Yvonne Keuls heeft in haar leven het een en ander meegemaakt. En dan spreekt ze toch nog over een 'gelukkige jeugd'. En dat bedoelt ze niet cynisch. Jammer dat we maar vijftig toegangskaarten konden verkopen. Daardoor moesten we helaas toch vele aanvragers teleurstellen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie