Het Baken gecertificeerd als SELECT-school

26 januari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Het Baken in Veenendaal is als eerste basisschool gecertificeerd als SELECT-school van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Hiermee is de basisschool officieel erkend als leerbedrijf door de Academie voor Educatie. Maandag 2 februari bekrachtigt drs. Han Schipper (stagecoördinator Pabo) de samenwerking met de uitreiking van het bord SELECT-school aan Paul Bouw (directeur Het Baken).

Het Baken en de CHE hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in ‘opleiden in de school’ en deze certificering is het zichtbare resultaat. De basisschool biedt stagiaires van de Pabo een goede leeromgeving en startende leerkrachten goede begeleiding. De CHE biedt de school instrumenten voor professionalisering door het bieden van kennis en kunde op het gebied van coaching en schoolontwikkeling. Jeannette van Rossum, interne coach opleider van Het Baken en Ariëtte Bouwmeester, tutor van CHE-studenten en relatiebeheerder, hebben in nauwe samenwerking het werkplekleren binnen Het Baken vormgegeven.

Van Rossum: ,,Het werkplekleren heeft binnen de school het nodige in beweging gezet. Het begeleiden van studenten en het jezelf ontwikkelen als docent leeft. Ook de leerlingen hebben hier baat bij. Schoolontwikkeling is namelijk een onderdeel van het werkplekleren. Zo is een groep derdejaarsstudenten nu aan het onderzoeken hoe we onze nieuwe digitale schoolborden zinvol kunnen inpassen in de lesprogramma’s. We zijn erg blij met de uitkomst van het assessment voor SELECT-school waarin onder andere werd aangegeven dat we ons hebben ontwikkeld tot een ‘lerende organisatie’."

De CHE is de eerste hogeschool in Nederland, die opleidingsscholen een certificaat ‘erkend leerbedrijf’ biedt met wederzijdse kwalitatieve afspraken. ,,Vanuit de basisscholen die investeren in studenten en (nieuwe) leerkrachten is behoefte aan erkenning en wederzijdse duidelijke afspraken. We hebben drie soorten SELECT-scholen ontwikkeld: A, B en C. De basisscholen kunnen kiezen voor een certificering die bij hun ontwikkeling past en men kan doorgroeien naar een volgend passend niveau. Zo willen we samen met de scholen werken aan goed onderwijs en goede nieuwe leerkrachten", aldus drs. Joop Korteland, directeur van de Academie voor Educatie van de CHE. ,,De CHE heeft goede relaties met veel basisscholen in heel het land en we bereiden ons met nog veel meer basisscholen voor om te certificeren tot SELECT-school van de CHE. Het kan de opstap zijn voor nieuwe verbanden tussen Pabo’s in Nederland en goede opleidingsscholen, die samen voldoen aan hoge kwaliteitsstandaarden."

Martin van de Brink (algemeen directeur van het Christelijk Primair Onderwijs Veenendaal) en Korteland vinden dit een goede kwaliteitsimpuls en zetten zich daar graag als eersten voor in.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie