Samen op weg naar dorpsvisie

28 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Wekerom is het tweede dorp in de gemeente Ede dat aan de gang gaat om een dorpsvisie te ontwikkelen. Otterlo ging voor. Ook schijnen er plannen te zijn in Harskamp om nog in 2009 met een dorpsvisie te beginnen. In Wekerom gebeurt dat onder auspiciën van de werkgroep Wekerom Vitaal.

Wonen en werken thema’s in Wekerom WEKEROM - Wonen, werken en het Kulturhus lijken de grote thema’s te zijn die de inwoners van Wekerom bezig houden. Deze conclusie kon worden getrokken na de startbijeenkomst maandagavond in een vol dorpshuis De Kastanjehof. ,,Gewoon beginnen en niet praten over woningbouw. Iedereen gelijk aan het werk zetten, dan kun je binnen een half jaar beginnen”, zo dacht een Wekerommer wellicht tegen beter weten in.

door Jan de Boer

,,Het doel is het versterken en waarborgen van de karakteristieke kwaliteiten van Wekerom. Het dorp moet haar identiteit behouden. En er moet een integrale visie ontwikkeld worden om samen de ontwikkeling ter hand te nemen”, aldus de werkgroep.

Woningbouw lijkt het grootste thema. En dan met name de bouw van starterswoningen en woningen voor ouderen. Opvallend dat de jeugd het tijdens de startbijeenkomst danig liet afweten. Volgens Leo Smolders, binnen de werkgroep verantwoordelijk voor de public relations, proberen ze er toch achter te komen wat de jeugd precies wil. ,,Via hyves gaan we een oproep doen.”

In Wekerom heeft men het op papier een stuk makkelijker dan in Otterlo. Door het structuurplan hoeft men in Wekerom niet meer te praten over waar woningbouw moet komen. Een bezoeker maakte nog wel een kanttekening over de aantallen te bouwen woningen. Volgens hem is de vraag naar woningen door de kredietcrises een stuk minder geworden. ,,We moeten uitkijken dat we in Wekerom niet voor de Randstad gaan bouwen.”

Iemand anders pleitte er voor om gefaseerd te gaan bouwen. Het Kulturhus, dat er volgens een Wekerommer nog niet in het dorp is omdat de ambtenaren op het gemeentehuis in zijn ogen niet meewerken, moet er zo gauw mogelijk komen. ,,Eigenlijk had het er al lang moeten zijn.” Ook de aankleding van het dorpsplein houdt de gemoederen in het dorp bezig. ,,Zorg voor een fleurig dorpsplein”, vond een aanwezige.

Ook moet er meer aandacht voor de werkgelegenheid in het dorp zijn, vond menigeen. ,,De werkgelegenheid moet gestimuleerd worden en er moet een snelle ontwikkeling van het bedrijventerrein komen”, zo werd er gesuggereerd. Het winkelbestand in Wekerom is ook iets wat de bevolking bezighoudt. Vijftien jaar geleden bestond de plaatselijke winkeliersvereniging nog uit twintig personen. Nu is dat nog maar de helft van dat aantal.

Het winkelbestand moet verbeterd worden, zo bleek tijdens de startbijeenkomst. Velen vonden dat er weer een slager terug moet komen in Wekerom. ,,En blijft de bakker in het dorp”, zo vroeg iemand zich af. In Wekerom lijkt men er wel wat voor over te hebben om het winkelbestand op peil te houden. ,,Blijf dus kopen in het dorp”, riep een Wekerommer op.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie