Groen licht bestemmingsplan Kernhem, ondanks 'warmtecentrale-kwestie'

28 januari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Het is een mooie dag'', zegt wethouder Simon van de Pol. Het bestemmingsplan Kernhem is bij de Raad van State goedgekeurd. Dat betekent groen licht voor 1920 woningen (in vlek B aan de westzijde bij de A30). Alleen vindt de rechtbank dat de locatie van de tijdelijke warmtecentrale aan het Hogewoud, dichtbij basisschool De Meander, geen schoonheidsprijs verdient.

,,Het gasreduceerstation, een soort ventiel van de centrale, was in het plan niet gedefinieerd en dan is het de vraag waarvandaan je vijftien meter gaat meten. Die plek moet dus exact aangegeven worden'', aldus Van de Pol. De vraag is of het weggetje tussen schoolgebouw en de gymzaal meegerekend moet worden, omdat het ook als schoolplein gebruikt wordt. Hiervoor moet een nieuwe procedure gevolg worden.

Volgens de wethouder vond de Raad van State het prima dat de gemeente een artikel-17-mogelijkheid aangreep om de tijdelijke warmtecentrale te realiseren. ,,Bewoners vinden dat niet kindveilig en dat we dit niet langer mogen gedogen, maar wij doen dat wel. Anders krijgen we problemen met de warmtevoorziening in de wijk. Bovendien weten wij dat er geen enkel gevaar aan de orde is. Het is veilig'', zegt Van de Pol. Wel zegt hij dat de tijdelijke centrale er nu nog weleens een jaar kan staan en dat hij graag had gezien dat de definitieve er al was gebouwd.

De gemeente zal alternatieven bestuderen, zoals bio-warmte onttrekken uit de Vika-fabriek (kaas), gevestigd aan de Nizolaan. ,,We kijken daar heel serieus naar en als het kan is dat goed, maar in het kader van duurzaamheid lijkt dat niet handig. Je verliest namelijk veel warmte door het overbruggen van de afstand naar de wijk.'' Verplaatsing van de centrale zou volgens de wethouder heel erg duur zijn, hetgeen een quick-scan had uitgewezen. Een eventuele plek aan de Doesburgerdijk zou ook niet handig zijn, ,,omdat daar later ook woningen verrijzen.''

Hester van 't Loo, bewoners van Kernhem, begrijpt niks van de reactie van de wethouder op de uitspraak van de Raad van State. In de uitspraak staat immers dat goedkeuring is onthouden en dat het beroep van de bewoners gegrond is. ,,Ik ben ontsteld. Nota bene op de dag dat de Raad van State dit beslist, zegt de gemeente gewoon 'we doen het tòch'. We wachten al zo lang en de gemeente luistert gewoon niet naar de burgers. 640 bewoners hebben een handhavingsverzoek ingediend, want de gemeente Ede gedoogt de situatie gewoon. Die centrale voldoet niet aan de veiligheidseisen en de regels.''

Van 't Loo wijst ook op de wateroverlast. ,,De Raad van State zegt dat ze daar juridisch niks mee kan doen, maar dat betekent nog niet dat we er geen last van hebben. Daar mag de gemeente straks met vlek B toch wel rekening mee houden.''

Prijsklasse

Van de Pol is blij dat het bestemmingsplan nu onherroepelijk is goedgekeurd, want nieuwbouw in Ede is hard nodig. Veel mensen wachten op een betaalbare huur- of koopwoning. In de tweede fase van Kernhem komen 570 woningen in de betaalbare prijsklasse (verkoopprijs tot 170.000 euro). Ongeveer de helft daarvan wordt te huur aangeboden. ,,Nu de gemeente en de ontwikkelaars zekerheid hebben over de procedure, gaan we voortvarend verder met de plannen. Dit jaar komen de eerste woningen in de verkoop", aldus Van de Pol.

Terwijl de architecten aan de slag gaan met de woningontwerpen, bereidt de gemeente de bouw in het veld voor. ,,Voor de zomer beginnen we met de werkzaamheden van het bouwrijp maken. De werkzaamheden zijn onder andere archeologische opgravingen, de kabels en leidingen trekken voor de nutsvoorzieningen, de aanleg van het rioleringsstelsel en de bouwwegen en het egaliseren van de grond. Ook de bouwplanontwikkeling voor de scholen zijn in volle gang.''

De bouwtijd van 1.920 woningen is ongeveer acht jaar. Een aantal keer per jaar gaat een deel van woningen in de verkoop. De eerste inschrijvingen beginnen waarschijnlijk in de tweede helft van 2009.

De bezwaren van bewoners tegen een aantal aspecten van het plan beoordeelde de Raad van State als ongegrond. Dat betrof een actuele milieu effectrapportage (mer), de noodzaak van woningbouw, de ecologische zone aan de Doesburgerdijk (50 meter breed, inplaats van 90), de flora en fauna (vleermuizen die niet meer in eiken terecht kunnen vanwege verdubbeling van de N224), de wateroverlast (drassig), de krappe verkaveling aan de Braamberg (smalle groenstroken en dergelijke) èn de verandering van de term 'erf' in 'tuin'.

Foto's:

De situatie van de warmtecentrale bij de Meanderschool.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie