Opella bezuinigt op lonen werknemers in huishouding

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De zorgorganisatie Opella bezuinigt op haar medewerkers die in de huishouding actief zijn. Vanaf 1 januari 2009 sleepte Opella een contract met de gemeente Ede binnen voor twee jaar. ,,We zijn hier blij mee, maar hebben desondanks grote zorgen. De tarieven zijn, ondanks een verhoging tijdens de onderhandelingen, nog steeds te laag om kostendekkend te werken. We hebben daarom een plan gemaakt om onze kosten in 2009 verder omlaag te brengen'', reageert Annet Stunnenberg van Opella.

door Freek Wolff

Dit betekent concreet dat de uitvoering consequenties heeft voor het personeel. ,,Bij andere organisaties vallen veel ontslagen. Dat is weliswaar niet het geval bij Opella, maar het gaat hier wel met hangen en wurgen'', zegt Jan-Willem ter Balkt, werkzaam in de huishouding bij de zorgverlener.

,,Lever je twintig procent loon in, terwijl je het zelfde werk blijft doen?'', vraagt een andere medewerker zich af. ,,De vertrouwde medewerkers komen dan niet meer bij de cliënten over de vloer, of ze zijn te goed om toe te geven en blijven komen voor minder loon.'' Ter Balkt: ,,En ik ga natuurlijk niet voor twintig procent minder loon werken. Ik raad niemand aan dat te doen. Ze weten echter niet wat ze moeten doen.''

Bij Opella gaat het om zo'n 200 á 300 medewerkers. ,,Nee, dit is niet leuk, zeker niet na de actie die we in het najaar voerden. Iedereen schuift het af, het is heel zuur, terwijl de kwaliteit van het werk achteruit holt. De tarieven van de gemeente Ede zijn blijkbaar niet hoog genoeg om het huidige werk voort te zetten. Zij moet ook over de brug komen en niet weer verwijzen naar 'Den Haag'', aldus Ter Balkt.

Switchen

Opella kiest, volgens Stunnenberg, niet voor ontslag of het gedwongen omlaag brengen van de salarissen. ,,In goed overleg met de vakbonden ABVAKABO, NU '91 en RMU hebben we een plan gemaakt waarbij de medewerking van de medewerkers in de hulp bij het huishouden is gevraagd. Zij kregen een pakket van keuzemogelijkheden aangeboden. Medewerkers kunnen met behulp van door Opella betaalde opleiding doorgroeien naar de functie van helpende'', aldus Stunnenberg. Volgens haar wordt deze functie twee schalen hoger gewaardeerd.

Ook kunnen mensen bij Opella doorgroeien naar de functie van meewerkend voorvrouw of switchen naar een andere functie binnen Opella en daarmee in hun huidige schaal blijven. Stunnenberg: ,,Wie niet van de doorgroeimogelijkheden gebruik wil maken kan het zelfde werk blijven doen, maar dan in een lagere schaal. Hier staat een eenmalige vergoeding tegenover. Ook is vrijwillig ontslag mogelijk, waar ook een vergoeding tegenover staat.''

Uit de eerste gesprekken die eind januari gevoerd zijn blijkt dat veel mensen kiezen voor het doorgroeien naar een andere functie. Ook zijn er mensen die kiezen voor een van de andere opties. ,,Medewerkers hebben enkele weken bedenktijd en de mogelijkheid om een tweede individueel gesprek te voeren met een personeelsadviseur'', aldus Stunnenberg.

Ze zegt te begrijpen dat de keuze soms moeilijk kan zijn. ,,We willen mensen hier zo goed mogelijk bij begeleiden. De insteek is om mensen binnenboord te houden, maar tegelijkertijd moet je de bedrijfsvoering niet in gevaar brengen. Na de eerste aanbestedingsronde van twee jaar geleden is dit proces al op gang gekomen en hebben al veel mensen binnen Opella gebruik gemaakt van de mogelijkheid om door te groeien.''

foto:

De vlag van Opella, op het terrein waar het Baron van Wassenaerpark moet verrijzen met een nieuwe Breukelderhof en Halderhof.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie