Autobedrijf Van Egdom mag ook na verkoop door blijven gaan

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Tijdens de laatste commissie Ruimtelijke Ordening gaf Kreeft aan dat er bij de twee garagebedrijven aan de Hoofdweg in Ederveen met twee maten wordt gemeten. Het autobedrijf van Van Egdom kan niet gelegaliseerd worden, omdat het bedrijf in de illegaliteit startte. Volgens Kreeft gold dit ook voor het autobedrijf aan de Hoofdweg 23 van W. van Gent, dat wel kon worden ingepast in het bestemmingsplan.

EDERVEEN - Het inspreken van Rini Kreeft van Kreeft Consultancy uit Bennekom als vertegenwoordiger van garagebedrijf J. van Egdom aan de Hoofdweg 26 in Ederveen tijdens de behandeling van het bestemmingsplan De Klomp 2008 lijkt succes te hebben gehad. De Edese gemeenteraad nam donderdagavond het advies over, waarin grotendeels tegemoet gekomen wordt aan de bezwaren van Van Egdom.

Wethouder Wilke Dekker moest het huiswerk overdoen. Er is nader onderzoek uitgevoerd naar de veronderstelde rechtsongelijkheid in relatie tot de aan het perceel Hoofdweg 23 toegekende bestemming garagebedrijf, zo bleek uit een aan de gemeenteraad toegestuurde memo. ,,Anders dan in eerste instantie door de gemeente werd verondersteld, is ook het daar gevestigde garagebedrijf illegaal tot stand is gekomen.” Daar gold toen een agrarische bestemming en ontstond er later illegaal een garagebedrijf, gaat het verder in de memo. De vergelijking met het garagebedrijf aan de Hoofdweg 26 van J. van Egdom gaat volgens het gemeentebestuur alleen op voorzover het ontstaan ervan. ,,De uitoefening van het garagebedrijf is illegaal begonnen in een op een woonerf bestaande loods. Daardoor is er een planologisch relevant verschil tussen beide percelen. Geen situatie, die ontstond na een geldende agrarische bestemming.” Het gemeentebestuur wil het ontstaan van bedrijfsmatige activiteiten op achtererven van woningen zoveel mogelijk tegen gaan. ,,Het positief bestemmen van het gebruik als garagebedrijf kan een precedentwerking tot gevolg hebben, terwijl planschade voor de nabij gelegen woningen niet is uit te sluiten.” Ede komt Van Egdom toch tegemoet door een toekomstig gebruik als autobedrijf toe te willen staan. ,,Het niet positief bestemmen staat een voortgezet gebruik als garagebedrijf in geval van verkoop niet in de weg”, zo vindt het college.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie