Bouwplan ‘Leger’ toch kleiner?

4 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Op dit moment loopt er een aanvraag om een bouwvergunning en vrijstellingen op het bestemmingsplan voor het bouwplan van de organisatie van het Leger des Heils.

Zes fracties op de bres voor aanpassing EDE - Zes fracties van de gemeenteraad willen dat het gemeentebestuur toch nog eens kijkt of het bouwplan van het Leger des Heils aan de Van Heutzlaan niet wat kleiner kan. Het CDA, GemeenteBelangen, de ChristenUnie, de VVD, de PvdA en de SGP stellen daarom voor om het woongebouw voor gepensioneerde officieren te schrappen.

Als dat groen licht krijgt, wordt er een kerkgebouw gerealiseerd, plus een winkelvoorziening en een woonvoorziening voor een aantal gepensioneerde officieren van het Leger des Heils. Het plan is in 2008 gepresenteerd.

Veel omwonenden maken echter bezwaar tegen de massaliteit van het bouwplan en de gevolgen van de combinatie van functies voor de omgeving voor wat betreft het parkeren en het behoud van groen. De protesten waren dan ook niet van de lucht. Het gemeentebestuur is echter van mening dat het op deze manier goed kan. Bovendien hoeft het plan formeel niet aan de gemeenteraad te worden voorgelegd.

Massaliteit

Toch doen de zes partijen nog een poging het college op andere gedachten te brengen. ,,Het gaat hier om een woongebied dat in het verleden zorgvuldig is ontworpen. Op de beoogde locatie aan de Van Heutzlaan rust een beperkte maatschappelijke bestemming. De massaliteit van het ingediende bouwplan wordt met name veroorzaakt door het beoogde woongebouw dat gekoppeld is aan het kerkgebouw. Juist daardoor is het een relatief grote ingreep in de huidige situatie’’, schrijft CDA-fractievoorzitter Bert Komdeur namens de zes fracties.

Officieren

Zij vinden de combinatie van functies op zich sympathiek, maar vragen zich af of dit concept past in die omvang op die locatie. ,,Zijn er ook andere locaties in Ede onderzocht op haalbaarheid?’’, vragen de fracties zich gezamenlijk af.

De partijen vinden dat het gaat om een kleine locatie, waar de functies van kerk, winkel en woongebouw aan elkaar verbonden worden in één gebouwencomplex. Door het grote woongebouw achterwege te laten, zou een beperkter en harmonieuzer bouwplan ontstaan dat meer aansluit bij de ‘benodigde menselijke maat’ in dat gebied. ,,Vermoedelijk kan dat ook op meer draagvlak rekenen vanuit de buurt.’’

Komdeur: ,,Uiteraard moet er gekeken worden naar alternatieven voor het bieden van woonruimte voor gepensioneerde officieren. Daarbij zou je ook kunnen kijken naar mogelijkheden binnen de bestaande bebouwing, eventueel door het benutten van maisonnette-woningen aan de Van Heutzlaan, die in verkoop komen.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie